Svijet

Turska ponovo prijeti obnavljanjem vojne operacije u Siriji

Turska ponovo prijeti obnavljanjem vojne operacije u Siriji
Foto: Tanjug/AP arhiva | Turska ponovo prijeti obnavljanjem vojne operacije u Siriji

ANAKRA - Turska bi mogla ponovo da pokrene vojnu operaciju u Siriji, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Hami Aksoj.

To bi se moglo desiti ukoliko se ne budu realizovali sporazumi sa Rusijom i SAD.

"Nećemo izaći iz Sirije, dok zonu bezbjednosti ne očistimo od terorista", istakao je on.

Aksoj je naglasio da se u područja koja su očišćena od militanata dobrovoljno vratilo oko 370.000 izbjeglica.

Situacija u Siriji će biti tema sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana, koji će se održati 8. januara u Istanbulu, zaključio je Aksoj.

Ranije je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da Ankara može ponovo da pokrene vojnu operaciju "Izvor mira", ukoliko SAD i Rusija ne povuku kurdske odrede na 30 kilometara od granice.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije se oglasio povodom te izjave, rekavši da to protivriječi rješavanju konflikta. On je istakao da Rusija poštuje odredbe memoranduma iz Sočija, koji je potpisan 22.oktobra, prenosi Sputnjik.

Rusko-turski dogovor o Siriji

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan 22. oktobra su potpisali memorandum o razumijevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. godine na sirijsku stranu sirijsko-turske granice, izvan zone turske operacije "Izvor mira", uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe, koje će patrolirati duž tursko-sirijske granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija "Izvor mira", osim grada Kamišlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije