Svijet

Rusija šalje još jedan ratni brod u Siriju, Turska dodatne PVO sisteme

Rusija šalje još jedan ratni brod u Siriju, Turska dodatne PVO sisteme
Foto: Tanjug/AP | Turska šalje dodatno naoružanje u Siriju

ANKARA - Ruska mornarica poslala je četvrti ratni brod na mediteransku obalu Sirije, izvestili su u ponedeljak osmatrači brodova.

Veliki brod Novočerkask fotografisan je dok je prelazio preko Bosfora dan nakon što je Rusija poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama "Kalibr" prema sirijskoj obali.

Treća fregata je na Mediteranu od decembra.

Istovremeno, iz Turske je najavljeno da će u bliskoj budućnosti u Siriji biti razmješteni dodatni protivvazdušni sistemi.

Šef sekretarijata za odbrambenu industriju pri administraciji turskog predsjednika Ismail Demir rekao je da je riječ o PVO sistemima turske proizvodnje "HISAR-A", koji služe za obaranje ciljeva koji lete na malim visinama.

Prema njegovim riječima, ti sistemi će stići kako bi pružili dodatnu odbrambenu podršku već postojećim sistemima "Korkut".

Pored toga, Turska će u Siriji razmjestiti i sisteme "HISAR-O", koji služe za obaranje letjelica na srednjiim visinama, dodao je Demir.

Do zaoštravanja situacije u regionu sirijske provincije Idlib je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe "Hajat Tahrir el Šam" napali sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mjere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbijedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije