Svijet

Turska spremna da podrži Azerbejdžan na bojnom polju

Turska spremna da podrži Azerbejdžan na bojnom polju
Foto: Arhiva | Turska spremna da podrži Azerbejdžan na bojnom polju

ANKARA - Ankara je spremna da pruži podršku Bakuu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju, rekao je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Želimo da se pitanje Nagorno-Karabaha riješi radikalno. Uložili smo puno napora u ovo, ali bezuspješno. Uvijek smo bili blizu Azerbejdžana - i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Nastavićemo i dalje da pružamo solidarnost", rekao je Čavušoglu nakon posjete azerbejdžanskoj ambasadi u turskoj prijestonici.

Prema njegovim riječima, svjetska zajednica griješi, stavljajući Azerbejdžan i Jermeniju u istu ravan u ovom sukobu.

"Azerbejdžan i Jermenija nisu isto. Svi zajedno podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i Gruzije. Ali Azerbejdžan se izjednačava s Jermenijom, koja je okupirala njegove zemlje. A to je neprihvatljivo", dodao je Čavušoglu, prenosi RIA Novosti.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je 1988. godine, kada je autonomna oblast najavila povlačenje iz sovjetskog Azerbejdžana. Poslije oružanog obračuna 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Karabahom, kao i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rješavanju sukoba u okviru OEBS-ove Minske grupe, na čijem su čelu bila tri kopredsjedavajuća - Rusija, Sjedinjene Države i Francuska.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedjelje.

Baku i Jerevan optužuju jedni druge za početak neprijateljstava. U Jermeniji je uvedeno vojno stanje, uvedena je opšta mobilizacija, a muškarcima od 18 do 55 godina zabranjen je napuštanje republike.

U Azerbejdžanu je proglašen policijski čas i djelimična mobilizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije