Svijet

Pratite nas na Google news

Turska vratila pet stranih terorista u Njemačku

Turska vratila pet stranih terorista u Njemačku
Foto: Pixabay | Turska vratila pet stranih terorista u Njemačku
Anadolija

ANKARA - Turska je u utorak vratila pet stranih terorista u Njemačku, saopštilo je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iz ministarstva su naveli da su njemački državljani vraćeni u zemlju porijekla kao dio nastojanja Turske da vrati strane terorističke borce.

"Izručenje stranih terorističkih boraca u njihove zemlje se nastavlja", dodaje se u saopštenju ministarstva.

Nije precizirano kojoj su terorističkoj organizaciji pripadali deportovani borci, ali posljednjih mjeseci naglasak je bio povratku terorista Islamske države. Nekoliko evropskih zemalja odupiralo se nastojanjima Turske da vrati teroriste ID-a, ali Ankara se obavezala da će nastaviti s tim procesom.

Otkako je 2013. godine ID okarakterisala terorističkom organizacijom, Tursku su teroristi često napadali, uključujući deset samoubilačkih bombaških napada, sedam bombaških i četiri oružana u kojima je ubijeno 315 ljudi, a stotine ih povrijeđeno.

Kao odgovor na napade, Turska je pokrenula antiterorističke operacije u zemlji i inostranstvu, neutrališući 3.500 i uhapsivši 5.500 terorista ID-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije