Svijet

Tusk: Nema saglasnosti o svim pitanjima u vezi s migracijama

Tusk: Nema saglasnosti o svim pitanjima u vezi s migracijama
Foto: Tanjug/AP | Tusk: Nema saglasnosti o svim pitanjima u vezi s migracijama
Fena

SALZBURG - Među zemljama članicama Evropske unije i dalje nema saglasnosti po svim pitanjima u vezi s migracijama, ali su sve saglasne da je glavni cilj zaustavljanje ilegalnih migracija i svi su spremni raditi na jačanju vanjskih granica i poboljšanju saradnje s trećim zemljama, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"Rasprava o migracijama je pokazala da se ne moramo slagati oko svega, ali se slažemo oko glavnog cilja, to jest zaustavljanja ilegalnih migracija u Evropu", rekao je on nakon završetka neformalnog samita EU na kojem su glavne teme bile migracije, unutrašnja bezbjednost i Brexit.

Tusk kaže da je samit protekao u konstruktivnoj atmosferi i da postoji spremnost da se nastavi raditi na onome što ujedinjuje i što je već donijelo rezultatate, a to znači jačanje vanjskih granica i jačanje saradnje s trećim zemljama, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Rekao je da je, zajedno s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, počeo dijalog s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i da za to imaju podršku svih čelnika zemalja članica EU.

Najavio je razgovore i s drugim afričkim zemljama u predstojećih nekoliko sedmica te potvrdio da je dogovoren samit EU - Arapska liga u februaru iduće godine u Kairu.

Tusk je, u pogledu unutrašnje bezbejdnosti, rekao da postoji odlučnost da se podrži ideja Komisije za jačanje Evropske granične i obalske straže, ali i da postoje neka pitanja koja će trebati razjasniti u pogledu suverenosti zemalja članica i veličine Fronteksa, agencije EU za nadzor granica.

Evropska komisija je prije nekoliko dana predložila znatno jačanje Fronteksa, kako bi ta granična agencija postala prava Evropska obalska i granična straža.

Predloženo je povećenje broja pripadnika te agencije sa sadašnjih 1.500 na 10.000 pripadnika do 2020. godine.

Pripadnici Evropske granične i obalne straže mogli bi, po prijedlogu EK, provoditi zadatke za koje su potrebne izvršne ovlasti provjeru identiteta, odobravanje ili odbijanje ulaska na vanjskim granicama, presretanje osoba na granici, kako bi se osigurala njihova puna operativnost.

Dio zemalja članica, Mađarska i južne članice EU, skeptične su prema tom prijedlogu, jer bi mogao zadirati u suvereno pravo država članica da kontrolišu svoje granice.

Predsjednik EK Žan-Klod Junker je kazao da je po tom pitanju "optimista" i da očekuje dogovor o jačanju Fronteksa do kraja godine.

Tusk je rekao da takođe postoji saglasnost za borbu protiv svih oblika hibernetičkog kriminala, manipulacija i dezinformacija.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije