Svijet

Tužilaštvo Rusije za zatvorsku kaznu Alekseju Navaljnom

Tužilaštvo Rusije za zatvorsku kaznu Alekseju Navaljnom
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tužilaštvo Rusije za zatvorsku kaznu Alekseju Navaljnom
Srna

MOSKVA - Tužilaštvo Rusije saopštilo je da će podržati zahtjev Državne zatvorske službe da se uslovna kazna ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom zamijeni zatvorskom.

U saopštenju se podsjeća da je Navaljni od 1. januara do 17. avgusta prošle godine u više navrata propuštao obavezne posjete kancelariji kaznene inspekcije i da je izbjegavao obaveznu kontrolu od 24. septembra 2020. godine, nakon što je izašao iz klinike "Karitas" u Berlinu.

"Državna zatvorska služba je iz tog razloga stavila Navaljnog na listu traženih osoba i predala zahtjev sudu da promijeni kaznenu mjeru. Zahtjev je ocijenjen kao zakonit i osnovan. Imajući u vidu gore navedeno, Tužilaštvo će podržati taj stav u sudu", ističe se u saopštenju.

Iz Tužilaštva napominju da je moskovski Okružni sud Simonovski 4. avgusta 2017. godine produžio uslovnu kaznu Navaljnom do 29. decembra 2020. godine jer je u više navrata izbjegavao registrovanje kod kaznenih tijela, kao i tri slučaja administrativnih prekršaja.

"Osim toga, Navaljni je 2. juna 2020. godine iznio klevete protiv veterana iz Drugog svjetskog rata, što je kažnjivo prema drugom dijelu člana 1281 Ruskog krivičnog zakona. Slučaj je trenutno pred sudom", naglašeno je iz Službe.

Portparol moskovskog odjeljenja Službe rekao je ranije za TASS da je Navaljni imao obavezu da se u kancelariji za inspekciju pojavi barem dva puta mjesečno u danima koje je zakazala inspekcija, ali da je najmanje šest puta prekršio tu obavezu tokom prošle godine.

Moskovski Okružni sud Zamoskvorecki izrekao je 30. decembra 2014. godine Navaljnom uslovnu kaznu u trajanju od tri i po godine, uz kaznu od 6.800 dolara zbog finansijske prevare. Kaznu je potvrdio Vrhovni sud Rusije 25. aprila 2018. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije