Svijet

Twitter sakrio Trampov tvit zbog "veličanja nasilja"

Twitter sakrio Trampov tvit zbog "veličanja nasilja"
Foto: Tanjug/AP | Twitter sakrio Trampov tvit zbog "veličanja nasilja"

VAŠINGTON - Twitter je prekrio objavu na profilu američkog predsjednika Donalda Trampa jer je, kako tvrdi, prekršio pravila ove društvene mreže i veličao nasilje.

Isto je uradio i kada se nekoliko sati kasnije na zvaničnom nalogu Bele kuće pojavila tvit kopija predsjednikovih reijči o situaciji u Mineapolisu, gdje traju višednevni protesti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda koje su počinili policajci.

Tramp je napisao da će poslati Nacionalnu gardu u taj grad, ali je i upozorio da "kada počne pljačka, počinje pucnjava".

Tvitovi nisu uklonjeni, već su prekriveni upozorenjem koje se može vidjeti kada se klikne na njega, prenosi BBC.

"Preduzeli smo ovu radnju u interesu sprečavanja drugih da budu inspirisani na činjenje nasilja, ali zadržali smo tvit jer je u javnom interesu da ostane dostupan", saopštila je kompanija Twitter.

Kompanija je 2019. uvela pravilo dodavanja upozorenja umjesto brisanja tvitova, ali dosad nikad nije primijenjeno na predsjedniku SAD niti mu je ijedna objava ikad obrisana.

Potez Twittera uslijedio je dan nakon što je Tramp potpisao uredbu o ograničavanju zaštite društvenih mreža od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici.

Tome je prethodila ranija odluka Twittera da pozove korisnike da provjere činjenice iznijete u dva njegova tvita što je izazvalo gnijev predsjednika.

"Imali su nekontrolisanu moć da cenzurišu, ograničavaju, dodaju, kreiraju, sakriju, mijenjaju virtuelno svaki oblik komunikacije", rekao je Tramp prije nego što je juče potpisao uredbu.

Kompanije poput Twittera i Facebooka imaju zaštitu od odgovornosti po Paragrafu 230 Zakona o komunikacijama, jer se tretiraju kao "platforme" a ne "izdavači" koji mogu da se suoče sa tužbom zbog sadržaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije