Svijet

U Belgiji novi slučaj omikrona, bolnice odlažu operacije

U Belgiji novi slučaj omikrona, bolnice odlažu operacije
Foto: Tanjug/AP | U Belgiji novi slučaj omikrona, bolnice odlažu operacije

BRISEL - U Belgiji je identifikovan novi slučaj infekcije novim svojem korna virusa - omikron.

U pitanju je vakcinisana osoba koja nije imala kontakt sa prvim identifikovanim nosiocem ovog virusa na teritoriji Belgije, koja nije sama putovala u inostranstvo, ali je imala kontakte sa nekim ko je putovao.

Ljekari dodaju da su simptomi infekcije kod ove osobe blagi.

"Za sada imamo dva potvrđena slučaja omikrona u Belgiji. Ova dva pacijenta nisu povezana. Broj zaraženih bi mogao da dostigne 10 u narednim satima", poručio je mikorobiolog Emanuel Andre, zadužen za belgijsku nacionlanu kovid-19 laboratoriju.

Belgijske nacionalne vlasti pozvale su juče sve bolnice u Belgiji da odmah odlože sve nehitne tretmane za dve nedjelje kako bi se oslobodili kreveti za pacijente sa korona virusom.

Procjena je se da će se do 10. decembra na intenzivnoj njezi u belgijiskim bolnicma neći preko 1.000 kovid pacijenata.

Na dve nedelje odlažu se sve nehitne operacije i aktivnosti koje koriste intenzivnu njegu, klasične hospitalizacije koje ne koriste intenzivnu njegu kao i hirurške jednodnevne intervencije koje ne koriste intenzivnu njegu.

Operacije i terapije koje spašavaju živote kao što su hemoterapija, dijaliza ili neophodna rehabilitacija će se nastaviti kao i do sad.

"Izvesno je da će se priliv kovid pacijenata nastaviti i u narednim nedeljama. Ovo više ne možemo spriječiti, a nove mjere će dati efekat tek u narednom period", upozoravju belgijske zdravstvene vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije