Svijet

U Britaniji identifikovana dva slučaja omikron soja virusa: "Pooštravamo mjere"

U Britaniji identifikovana dva slučaja omikron soja virusa: "Pooštravamo mjere"
Foto: Ilustracija | U Britaniji identifikovana dva slučaja omikron soja virusa

LONDON - U Velikoj Britaniji identifikovana su dva slučaja novog, omikron soja korone kod osoba koje su putovale u Južnu Afriku, saopštio je danas britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid.

Dvojici zaraženih i svim članovima njihovih porodica rečeno je da budu u samoizolaciji, dok ne budu završeni svi dodatni testovi kako bi sa sigurnosću bilo potvrđeno da je riječ o novom soju virusa.

Džavid je dodao da je jedan slučaj registrovan u Čelmsfordu, a drugi u Notingemu, prenosi Rojters.

Od danas će Britanija na "crvenu listu" dodati i Malavi, Mozambik, Zambiju i Angolu, a britanski i irski džavljani koji stižu iz tih zemalja moraće u karantin na 10 dana.

Na ovoj listi zbog pojave novog omikron soja virusa već su Botsuana, Lesoto, Namibija, Južna Afrika i Zimbabve.

Džavid je rekao da će premijer Boris Džonson i glavni naučni savjetnik Patrik Valans održati kasnije danas pres konferenciju na kojoj će iznijeti dodatne mjere.

Boris Džonson se obratio naciji

Nakon što su danas registrovali dva slučaja novog omikron soja korone, javnosti se na konferenciji obratio premijer Boris Džonson koji je saopštio da se u Velikoj Britaniji pooštravaju mere. 

Premijer je na početku obraćanja rekao da iako Britanija ima visok broj zaraženih, primetan je pad u broju preminulih. Međutim, nakon pojave novog soja, vlasti su prinuđene da uvedu nove mjere kako bi spriječile širenje virusa.

"Svi koji budu došli u Veliku Britaniju moraće da urade PCR test tokom prva dva dana i moraju biti u izolaciji dok test ne bude negativan", rekao je Džonson.

On je napomenuo da ne želi da zaustavi putovanja građana, ali i da nove mjere mogu samo da uspore širenje nove varijante, ali ne i da je zaustave, prenosi BBC.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije