Svijet

U Davosu o Zapadnom Balkanu: Evropska unija treba ispuniti obećanja

U Davosu o Zapadnom Balkanu: Evropska unija treba ispuniti obećanja
Foto: Tanjug/AP | U Davosu o Zapadnom Balkanu: Evropska unija treba ispuniti obećanja

DAVOS – U okviru jubilanog 50. svjetskog ekonomskog foruma u švakcarskom Davosu održan je Panel o Zapadnom Balkanu.

Panel o političkom dijalogu, situaciji i budućnosti te regije održan je iza zatvorenih vrata uz učešće brojnih visokih zvaničnika.

Na sastanku je učestvovao i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu koji je u poruci na Twitteru naveo da Turska pridaje veliku važnost stabilnosti i miru na Balkanu.

"Evropska unija treba ispuniti obećanja koja je dala zemljama regije. Treba biti inkluzivna, a ne ekskluzivna", poručio je Čavušoglu.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je na panelu da Bugarska dosljedno podržava napore zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Čvrsto verujem da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji jer evropski projekat neće biti kompletan bez njih", izjavio je Borisov na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana".

On je dodao da je tokom hrvatskog predsjedavanja EU planiran samit EU i Zapadnog Balkana, kako bi se fokus agende EU zadržao na evropskoj perspektivi regiona.

Prema njegovim riječima, različite inicijative i formati regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi uzajamno se dopunuju u procesu promovisanja političke, ekonomske i socijalne stabilnosti regiona.

"Regionalna saradnja, međutim, nije alternativa za evropske integracije Zapadnog Balkana", naglasio je Borisov.

On je podsjetio da su ove godine Bugarska i Sjeverna Makedonija zajednički domaćini Berlinskog procesa i da je prioritet zajedničkog predjsedavanja povezivanje u svim aspektima.

Jedan od glavnih projekata koji treba da se implementira je napredak u izgradnji saobraćajnoj koridora 8 koji će, kako je kazao, biti od ključnog značaja za region i poslužiti kao dobar primjer povezivanja Zapadnog Balkana i susjednih članica EU.

Borisov je primjetio da, pored Berlinskog procesa, postoje i drugi važni formati regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi kao što je Proces Jugoistočno-evropske saradnje i Savjeta za regionalnu saradnju.

Moderator Panela bio je direktor Svjetskog ekonomskog foruma Borge Mrende, a učestvovali su i predsjednik Kosova Hašim Tači, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Slovenije Marjan Šarec, bugarski premijer Bojko Borisov, premijer Hrvatske Andrej Plenković, šefica švedske diplomatije Ann Linde, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva i generalni sekretar OSCE-a Tomas Greminger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije