Svijet

U Donjecku pokrenuta antiteroristička operacija

U Donjecku pokrenuta antiteroristička operacija
U Donjecku pokrenuta antiteroristička operacija

KIJEV - Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Aleksandar Turčinov rekao je da je jutros pokrenuta "antiteroristička operacija" u sjevernim dijelovima Donjecka, na istoku Ukrajine.

"Ova operacija biće izvođena u fazama, na izbalansiran i odgovoran način", rekao je Turčinov jutros pred parlamentom.

On je dodao da je cilj operacije zaštita građana Ukrajine, prenijela je agencija Interfaks.

Proruski separatisti još uvijek se nalaze ispred zgrade Vlade u ukrajinskom gradu Donjecku, iako je rok koji je vlada dala militantima da predaju oružje istekao juče, javlja Anadolu Agency (AA).

Proruski demonstranti na istoku Ukrajine traže provođenje regionalnog referenduma za odvajanje od Ukrajine.

Prošle sedmice proruski separatisti okupirali su zgradu Vlade u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine, u kojoj politička kriza još uvijek traje.

Okupacija zgrade se nastavlja, a situacija u Donjecku je i dalje neizvjesna.

Pokušaj upada u skupštinu, traže ostavku Avakova

Grupa od oko 25 ljudi pokušala je danas da uđe u zgradu ukrajinske skupštine, tražeći ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova kojeg je to tijelo nedavno i postavilo.

Neki od demonstranata govorili su da žele da kontrolu snaga reda preuzme prvi zamjenik premijera Vitalij Jarjoma, preneo je Itar-Tas s.

Predstavnici samoodbrane Majdana, koji čuvaju i zgradu skupštine, odbili su napad grupe demonstranata i spriječili ih da uđu unutra.

Pretpostavlja se da su među demonstrantima koji su pokušali da uđu u zgradu skupštine bili pripadnici ekstremističke grupe Desni sektor i radikalne grupe Ofanziva, koji su ranije tražili ostavku Avakova, prenela je ruska agencija.

Nacionalna garda uputila bataljon na jugoistok Ukrajine

Šef ukrajinskog SavJeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrej Parubij izjavio je danas da je prvi bataljon Nacionalne garde napustio Kijev i uputio se na jugoistok zemlje gdje su vlasti pokrenule antiterorističku operaciju.

Parubij je rekao da je bataljon sastavljen od dobrovoljaca iz takozvanih trupa za samoodbranu Majdana, javila je TV stanica "Raša tudej".   

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov ranije danas je saopštio da na sjeveru Donjecke oblasti u toku noći pokrenuta "antiteroristička operacija".

"Antiteroristička operacija pokrenuta jutros na sjeveru Donječke oblasti će biti realizovana u fazama i na uravnotežen i odgovoran način", rekao je Turčinov.

"Još jednom bih želio da naglasim da je cilj ovih mjera da se zaštite građani Ukrajine", istakao je Turčinov tokom obraćanja Vrhovnoj radi.

On je tom prilikom takođe optužio Rusiju da gaji "brutalne planove" za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine time što, kako je naveo, pruža podršku "separatističkim militantima".

Iz različitih oblasti istočne Ukrajine prošle noći su stizale poruke o kretanju vojne tehnike.

Tenkovi i drugo različito samohodno oružje viđeno je na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su vidjeli raketne sisteme "Grad".

Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedjeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije