Svijet

U Gvineju će biti upućeno 11.000 vakcina protiv ebole

U Gvineju će biti upućeno 11.000 vakcina protiv ebole
Foto: N.N. | U Gvineju će biti upućeno 11.000 vakcina protiv ebole

DAKAR - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da će u narednim danima poslati više od 11.000 vakcina protiv ebole u Gvineju radi borbe protiv nedavne epidemije smrtonosne hemoragične groznice koja je zahvatila region Nzerekore na jugu te zapadnoafričke države.

Regionalni direktor za Afriku Matšidiso Moeti rekla je danas da će 11.000 doza biti pripremljeno u Ženevi i da će u Gvineju stići tokom vikenda.

Prema njenim riječima, dodatnih 8.600 doza biće poslato u SAD. Vakcinacija može početi već početkom sedmice.

"Tridesetak stručnjaka za vakcinaciju već je angažovano na lokalnom nivou i spremni su da odu čim vakcine stignu u Gvineju", naglasila je Moeti.

SZO je pozvala šest afričkih država da budu na oprezu zbog ebole nakon što su u proteklih nekoliko sedmica prijavljeni slučajevi oboljenja u Gvineji i Kongu.

Epidemija u Gvineji proglašena je nakon sastanka administracije tokom vikenda, manje od mjesec dana nakon što su registrovani sumnjivi slučajevi kod pacijenata sa simptomima dijareje, povraćanja i krvarenja.

Oboljeli su prisustvovali sahrani medicinske sestre koja je preminula krajem januara a sahranjena 1. februara u Guakeu na jugu Gvineje.

Kongo je 7. februara prijavio četiri slučaja ebole na istoku te zemlje.

Više od 8.000 vakcina protiv ebole dostupno je u Kongu i vakcinacija je počela u Motembu početkom sedmice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije