Svijet

U Kini privedena još jedna državljanka Kanade

U Kini privedena još jedna državljanka Kanade
Foto: Ilustracija | U Kini privedena još jedna državljanka Kanade

PEKING – Ministarstvo spoljnih poslova Kine potvrdilo je navode da je u toj zemlji privedena državljanka Kanade uz pojašnjenje da joj je određena administrativna kazna jer je radila bez potrebne dozvole.

Portparolka ministarstva Hua Čunjing na konferenciji za novinare u Pekingu, kazala je kako je privedena Sara Mekiver.

Hua je dodala kako je Biro za javnu sigurnost Mekiver odredio administrativnu kaznu čiji detalji nisu objavljeni.

Portparolka je istakla kako su Kina i Kanada u kontaktu kada je riječ o ovom slučaju koji se, prema njenim riječima, razlikuje od slučaja druga dva privedena Kanađanina.

Ministarstvo spoljnih poslova Kanade juče je saopštilo da je u Kini priveden još jedan državljanin, ali identitet nije objavljen. Istaknuto je kako nije riječ o diplomati niti radniku kanadskih firmi.

Hua, upitana o ovom slučaju, kazala je kako ne zna ništa o tome.

Meng Vanzou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke firmi Huawei, 1. decembra je privedena u Kanadi. Na ovaj slučaj reagovalo je i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, a ambasador Kanade u Pekingu Džon Mekalum pozvan je na razgovor. Nakon toga, pripadnici Ministarstva za državnu bezbjednost 10. decembra priveli su kanadske državljane Majkla Spavora i Majkla Kovringa zbog sumnje da su učestvovali u aktivnostima koje ugrožavaju sigurnost Kine. Pokrenute su odvojene istrage.

Meng je oslobođena 12. decembra, ali je kriza između dvije zemlje nastavljena.

Kao reakciju na privođenje dvojice kanadskih državljana ministar turizma te zemlje Melani Džoli 15. decembra saopštila je kako je otkazana posjeta Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije