Svijet

U Nigeriji optužena 53 muškarca zbog gej vjenčanja

U Nigeriji optužena 53 muškarca zbog gej vjenčanja
U Nigeriji optužena 53 muškarca zbog gej vjenčanja

ABUDŽA - Nigerijski tužioci optužili su 53 muškarca zbog "zavjere u cilju organizovanja gej vjenčanja", zbog čega im prijeti kazna do 14 godina zatvora, javlja AFP pozivajući se na sudske izvore.

Optuženi, između 20 i 30 godina starosti, pojavili su se juče u sudu u sjevernom grdu Zarija u državi Kaduna, nakon što su uhapšeni u hotelu gdje su, navodno, prisustvovali vjenčanju, rekao je isti izvor.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su uhapšeni 15. aprila, a optuženi su za zavjeru, nezakonito okupljanje i pripadnost nezakonitom udruženju.

Vjenčani par je uspio da pobjegne, dok su se uhapšeni osumnjičeni, većinom studenti, izjasnili da nisu krivi i pušteni su uz kauciju.

Sudija je razmatranje njihovog slučaja odložio za 8. maj.

U Nigeriji su na snazi i sekularni i islamski zakoni, a i jedni i drugi zabranjuju homoseksualne odnose, navodi francuska agencija.

U januaru 2014, u toj zemlji je usvojen zakon pod mandatom bivšeg predsjednika Gudlaka Džonatana, kojim su homoseksualne veze proglašene kažnjivim sa 10 do 14 godina zatvora.

Šerijatski zakoni, koji od 2000. godine važe u 12 pretežno muslimanskih sjevernih država, predviđaju čak smrtnu kaznu za osobe osuđene za  homoseksualnost.

Ipak, mnogi osumnjičeni su pušteni na slobodu ili su oslobođeni uz kauciju, dok njihovi slučajevi ostaju u zastoju zbog tehničkih problema, napominje francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije