Svijet

U Njemačkoj 185 glumaca otvoreno reklo da su LGBTQ

U Njemačkoj 185 glumaca otvoreno reklo da su LGBTQ
Foto: Pixabay/Ilustracija | U Njemačkoj 185 glumaca otvoreno reklo da su LGBTQ
Tanjug

Pod inicijativom #actout, 185 njemačkih glumaca i glumica različitih seksualnih orijentacija (LGBTQ+) priključilo se kampanji koja poziva na otvorenost u javnosti i na pozornici.

Najnovija naslovnica Zidojče cajtung magazina, nedheljnog dodatka istoimenih dnevnih novina, urađena je u čast čuvene naslovnice magazina Štern iz 1971. godine, koji je otkrio imena 374 žena, poznatih i nepoznatih, koje su priznale da su abortirale, prenio je Dojče vele.

U to vrijeme, aktivisti su se borili protiv kontroverznog člana 218 njemačkog kaznenog zakona, u kojem je abortus bio kažnjiv, skoro bez izuzetaka.

Akcija nije samo izazvala veliku polemiku širom zemlje, već je pokrenula promjenu.

Najnovija naslovnica glumaca koji su masovno izašli u magazinu, objavljena je pod nazivom "Mi smo već ovdje", uz haštag #actout.

Ukupno 185 lezbijki, gejeva, biseksualaca, nebinarnih, kvir i trans (LGBTQ+) glumaca i glumica traže veća prava u pozorištima, filmu i televiziji.

Sa zajedničkim nastupom, cilj im je bio da javnost bude svjesna različitosti u seksualnoj orijentaciji na pozornici i filmu.

U članku, šest pokretača inicijative govore o svojim iskustvima na filmu, televiziji, pozorištima i mnoge od njihovih izjava "možda i nisu iznenađujuće, ali nije da nisu ni šokirajuće", dodaje Dojče vele.

Govorili su o iskustvima dok su bili mlađi glumci, ili kako im je često govoreno tokom karijere da se ponašaju kao da su heteroseksualci.

Agenti savjetuju glumce da se ne izjašnjavaju o seksualnoj orijentaciji javno, niti da dovode svoje partnere/partnerke na premijere, tako da bi mogli da se smatraju pred publikom da su strejt, navodi Dojče vele.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije