Svijet

U Njemačkoj privedeno 10 muškaraca zbog antisemitskih napada

U Njemačkoj privedeno 10 muškaraca zbog antisemitskih napada
Foto: Ilustracija | U Njemačkoj privedeno 10 muškaraca zbog antisemitskih napada

BERLIN - Njemačka policija privela je više od 10-ak muškaraca u tri njemačka grada osumnjičenih da su kamenjem oštetili sinagogu, palili izraelske zastave i podmetnuli požar na spomen obilježje jevrejske molitvene kuće uništene tokom nacistickih pogroma 1938. godine.

Njemački političari osudili su tri odvojena incidenta kao antisemitske napade, koji su se poklopili sa eskalacijom nasilja između izraelske vojske i palestinskih ekstremista u pojasu Gaze, prenio je Rojters.

Policija je saopštila da su tri muškarca u ranim 20-im godinama privedena sinoć i puštena nakon što su priznali da su bacali kamenje na prozor sinagoge u Bonu i palili izraelsku zastavu.

Osumnjičeni su policiji rekli da ih je nasilje u Gazi i Izraelu motivisalo da bacaju kamenje na sinagogu.

U Minsteru, na sjeverozapadu Njemačke, policija je saopštila da je privela 13 muškaraca koji su se okupili ispred sinagoge i palili izraelske zastave. Oni su optuženi za održavanje ilegalnog javnog skupa.

Armin Lašet, premijer države Severna Rajna-Vestfalija gdje se incident dogodio, rekao je da oni neće toleristai antisemitizam.

U Dizeldorfu, napadači su zapalili vreću za smeće na kamenu postavljenom u spomen na Veliku sinagogu koja je uništena tokom Kristalne noći, kada je opljačkana i uništena jevrejska imovina širom nacističke Njemačke i Austrije novembra 1938. godine.

"Ova antisemitska mržnja je sramota", izjavila je ministarka pravosuđa Kristine Lambreht i dodala da sinagoge i jevrejske lokacije treba dobro da budu zaštićene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije