Svijet

Pratite nas na Google news

U Sjevernoj Irskoj dvije žene sklopile prvi istopolni brak

U Sjevernoj Irskoj dvije žene sklopile prvi istopolni brak
Foto: Independent | U Sjevernoj Irskoj dvije žene sklopile prvi istopolni brak
N.N.

Dvije žene iz Belfasta postale su prve osobe koje su sklopile istopolni brak u Sjevernoj Irskoj. Time su Robin Pipls i Šarni Edvards stvorile istoriju kada su se vjenčale u hotelu u Karikfergusu.

One su postale prvi istospolni bračni par koji je to uradio nakon donošenja novog zakona koji je stupio na snagu u ponedjeljak, piše Independent.

"Ovo je potpuno nadrealno, proživljavamo san", kazala je Šarni Edvards-Pipls i dodala da nisu očekivale da će biti prvi vjenčani homoseksualni par te da se radi sretnoj koincidenciji.

Objasnila je da su zajedno šest godina i da su već dugo priželjkivale brak.

"Dugo smo se borile kako bi postigle priliku da nas izjednače sa heteroseksualnim parovima", dodala je Robin i zahvalila svima koji su učestvovali u protestima i potpisali peticije u korist legalizacije homoseksualnog braka u Sjevernoj Irskoj, prenosi Klix.ba.

Britanski poslanici su još u julu prošle godine usvojili zakon koji dozvoljava brak osoba istog pola u Sjevernoj Irskoj, dok je decentralizovana vlada te britanske pokrajine bila tri godine suspendovana nakon političko-finansijskog skandala.

Grupa sjevernoirskih poslanika se pokušala suprostaviti toj mjeri koja bi omogućila konzervativnoj pokrajini da se svrsta uz ostatak Ujedinjenog Kraljevstva koje od 2014. dozvoljava te zajednice, ali odbijeni su u oktobru.

Od tada je Sjeverna Irska dobila vladu i London je radio na sadržaju tog novog zakona, koji je omogućio prvi brak osoba istog pola ove sedmice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije