Svijet

U Vašingtonu piće s popustom za službenike u blokadi

U Vašingtonu piće s popustom za službenike u blokadi
Foto: Tanjug | U Vašingtonu piće s popustom za službenike u blokadi

VAŠINGTON - Barovi i restorani u Vašingtonu nude specijalne popuste na piće federalnim službenicima dok traje finansijska blokada američke vlade, a na meniju su kokteli zanimljivih naziva koji upućuju na senatore poput "Darbinove sode" i "Kamon Čak" ili, pak,"Jesi li ikad upoznao Haićanina?".

Jedan od barova nadomak Kapitol hila je svoju specijalnu ponudu koktela po cijeni od pet dolara iznio već minut nakon što je djelimična finansijska blokada vlade stupila snagu u ponoć između petka i subote, a popust se može ostvariti uz pokazanu važeću vladinu identifikacionu karticu, navodi portal Politiko u svom američkom izdanju.

Među drugim specijalnim "koktelima u vrijeme blokade" su votka martini pod nazivom "Oljuštiti se il se ne oljuštiti", "Rendova afera u komšiluku" - što je vjerovatno aluzija na republikanskog senatora Renda Pola - ili "Prihvatljiv zakon o pivu".

Na akciji su i hamburgeri u pojedinim restoranima, uz popust od 10 odsto.

Sličnu akciju su lokalni ugostiteljski objekti organizovali i tokom 2013, kada je tadašnja 16-dnevna finansijska blokada vlade izazvala zabrinutost da bi poslovanje moglo da im opadne pošto federalni službenici nisu znali kada će primiti narednu platu.

Djelimična finansijska blokada američke vlade počela je nakon što demokrate i republikanci nisu uspjeli da postignu dogovor o rebalansu budžeta, pošto su ostali podijeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbjednosti, a neizvjesno je koliko će dugo trajati blokada službi administracije SAD.

Stotine hiljada federalnih službenika je na prinudnim odmorima i za to vrijeme neće biti plaćeni, a polovina od ukupno oko dva miliona zaposlenih u federalnim agencijama neće u ponedjeljak ići na posao, navodi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije