Svijet

U Velikoj Britaniji preskaču obroke da bi sastavili kraj sa krajem

U Velikoj Britaniji preskaču obroke da bi sastavili kraj sa krajem
Foto: Pixabay/stokpic | U Velikoj Britaniji preskaču obroke da bi sastavili kraj sa krajem

LONDON – Skoro trećina samohranih roditelja u Velikoj Britaniji počela je preskakati obroke kako bi uštedjeli na namirnicama čija se cijena drastično povećala zbog inflacije, pokazalo je novo istraživanje Udruženja potrošača Vič.

"Tri do deset ispitanih domaćinstava sa samohranim roditeljima u anketi je rekla da preskaču obroke zbog porasta cijena hrane", prenosi Gardijan.

Istraživanje je pokazalo da se porodice širom Velike Britanije bore s rastućim troškovima života, a samohrani roditelji najvjerojatnije preskaču obroke ili se okreću humanitarnim organizacijama kako bi spojili kraj s krajem.

U njemu se dodaje da kako cijene hrane nastavljaju rasti, ključno je da svako ima pristup jeftinijoj hrani koja je zdrava za njih i njihove porodice.

Najnoviji službeni podaci pokazuju da je inflacija cijena hrane dosegla 16,4 odsto u oktobru, što je najviši nivo od 1977., zbog velikih skokova u cijenama osnovnih namirnica kao što su mlijeko, maslac, sir, tjestenina i jaja.

Istraživanje je pokazalo da su inflacijom najviše pogođeni upravo samohrani roditelji i penzioneri, koji 30 odsto svog budžeta troše na hranu, energiju i gorivo. Za bračne parove s djecom, taj je udio je jedna četvrtina. Međutim, sva domaćinstva troše znatno više svojih prihoda na osnovne potrepštine nego prije godinu dana.

Osim što preskaču obroke, gotovo petina samohranih roditelja rekla je da u posljednja tri mjeseca nisu platili neki račun, poput struje, stanarine ili hipoteke. Jedna žena u ranim 40-ima rekla je ispitivačima da je zbog veće cijene računa "jedva mogla prehraniti svoju djecu nekoliko tjedana".

Drugi je ispitanik rekao da ne jede kako bi trebao jer nema "dovoljno novca da nahrani i obuče svoju djecu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije