Svijet

Pratite nas na Google news

U Velikoj Britaniji uhapšeno više od 700 ljudi, zaplijenjene tone droge

U Velikoj Britaniji uhapšeno više od 700 ljudi, zaplijenjene tone droge
Foto: pixabay.com | U Velikoj Britaniji uhapšeno više od 700 ljudi, zaplijenjene tone droge
N.N.

Britanska agencija za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala (NCA) saopštava da je u saradnji sa drugom evropskim policijama, uspjela je da probije kodirane barijere i prodre u tajni komunikacioni sistem Enkročat, koji koriste trgovci drogom i oružjem.

Britanska agencija za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala (NCA) saopštava da je u saradnji sa drugom evropskim policijama, uspjela je da probije kodirane barijere i prodre u tajni komunikacioni sistem Enkročat, koji koriste trgovci drogom i oružjem.

To je dovelo do hapšenja čak 746 osobe, među kojima su značajna imena evropskog podzemlja, kao i zapljene više od dvije tone narkotika, nekoliko desetina komada oružja i oko 54 miliona funti gotovog novca.

Samu istragu pokrenule su i predvodile francuska i holandska policija u saradnji sa britanskom agencijom za borbu protiv organizovanog kriminala i Evropolom.

Operacija je trajala preko tri mjeseca.

 

Prva dama Metropoliten policije Kresida Dik opisala ju je kao "promjenu pravila igre", naglasivši da su samo njeni podređeni uhapsili 171 osobu i zaplijenili 13,3 miliona funti u gotovini.

"Ovo je samo početak. Vršićemo upade u mreže organizovanog kriminala u nedjeljama, mjesecima, a možda i godinama pred nama", ističe Kresida Dik.

Oborena aplikacija Enkročat imala je preko 60 hiljada pretplatnika. Svaki šesti je bio iz Velike Britanije.

Sistem radi na za to posebno prilagođenim Android "pametnim telefonima" i funkcioniše na dva paralelna nivoa.

Ukoliko se pritisne jedno dugme na telefonu, on prikazuje normalne Android aplikacije. No, to je samo maska.

Ukoliko se, pritiskom na drugo dugme, aktivira Enkročat, on omogućava potpuno bezbjednu i šifrovanu komunikaciju između kriminalnih grupa.

Sistem uključuje i "kod za paniku", koji omogućava da, u slučaju hapšenja, kriminalac može da policiji da četvorocifreni kod za pristup njegovom mobilnom telefonu.

No, umesto da omogući pristup, ta šifra zapravo potpuno uklanja svaki trag postojanja komunikacija preko Enkročata.

Sistem uključuje i šifrovane bezbjedne poruke, koje se same potpuno i bez traga uklanjaju poslije vremena, koje odredi korisnik.

Britanska agencija za bornu protiv organizovanog kriminala ističe da je Enkročat korišćen širom svijeta za distribuciju teških narkotika, kao i prodaju automatskog i poluautomatskog oružja, pušaka, pištolja i ručnih bombi.

Preko ove mreže su ugovarani napadi na rivalske kriminalne grupe, operacije pranja novca, kao i utjerivanje dugova.

Prijetnje smrću, koje su policije dešifrovale, uključuju i napade kiselinom i amputaciju ekstremiteta.

Upad u ovaj tajni sistem izvršen je u martu, a prve podatke evropske policije počele su da dobijaju 1. aprila.

Britanska agencija za borbu protiv organizovanog kriminala ističe da joj je pandemija virusa kovid-19 išla na ruku, jer je većina praćenih lica bila kod kuće u trenutku racija.

Ova agencija vjeruje da je prodrla u srednje ešalone organizovanog kriminala, ali i da je uspjela da uhapsi i nekoliko značajnih ličnosti sa samog vrha piramide podzemlja.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije