Svijet

U dvostrukom napadu u Burkini Faso ubijeno 30 vojnika, 80 ranjeno

U dvostrukom napadu u Burkini Faso ubijeno 30 vojnika, 80 ranjeno
Foto: Tanjug/AP | U dvostrukom napadu u Burkini Faso ubijeno 30 vojnika, 80 ranjeno

PARIZ - U oružanom napadu na ambasadu Francuske i glavni štab oružanih snaga Burkine Faso, koji je izveden u petak u prestonici te zemlje, Ugaduguu, ubijeno je najmanje 30 vojnika, dok je više od 80 osoba ranjeno, javljaju danas francuski mediji.

Ministar za komunikacije Burkine Faso Remi Dandžinu i ministar bezbjednosti Kleman Savadogo saopštili su da je ubijeno i ukupno osam napadača, prenosi "Mond".

Burkina Faso je bila meta dvostrukog terorističkog napada, u kojem su, nešto prije 10:00 sati po lokalnom vremenu, dvije grupe koordinisano napale francusku ambasadu u Ugaduguu i Kamp Gijom, glavni štab oružanih snaga Burkine Faso, navodi "Figaro".

Prema neimenovanim francuskim izvorima, najmanje četiri muškarca, naoružana "kalašnjikovima", izašla su iz automobila i pokušala da izvedu juriš na zgradu ambasade, ali nisu uspjeli da uđu u kompleks jer su ih pripadnici obezbjeđenja u tome spriječili.

Nakon toga, počela je snažna razmjena vatre između terorista i lokalnih policajaca pored ambasade, koja je trajala skoro sat vremena, a intervenisale su i francuske specijalne trupe iz misije "Sablja", stacionirane u Burkini Faso, koje su upotrebile helikoptere.

Šef francuske diplomatije Žan Iv Le Drijan rekao je u petak uveče da još niko nije preuzeo odgovornost za napad na francusku ambasadu u Burkini Faso, ali da su ga najvjerovatnije izvele "terorističke grupe", a kako je precizirao, nijedan Francuz nije pogođen u napadima.

Le Drijan je na televiziji LCI rekao da su meta napada bili Francuska i Burkina Faso, dodajući da to neće odvratiti Pariz od borbe protiv islamističkih ekstremista širom regiona, prenio je Rojters.

Le Drijan je rekao i da je situacija u okolini ambasade već u petak po podne bila "pod kontrolom".

Dok je trajao napad na francusku ambasadu, glavni štab oružanih snaga Burkine Faso, Kamp Gijom - koji je oko kilometar udaljen od ambasade - takođe je bio meta napada, ali većih razmjera.

Prema rečima zvaničnika Burkine Faso, velika grupa napadača je i tamo došla automobilima, a neki su, ovoga puta, uspjeli da pješke uđu u kasarnu.

Napadači su, s jakim naopružanjem, brzo otvorili vatru na vojnike, a sukob se proširio i na ulicu.

Začula se i jaka eksplozija automobila punog eksploziva, rekao je ministar bezbjednosti Burkine Faso Kleman Savadogo, koji je naveo da se u tom trenutku u štabu održavao sastanak o regionalnoj mreži G5 Sahel.

Francuski institut, koji se nalazi preko puta vojnog kampa, takođe je pogođen više puta, ali nije bio meta napada.

Izvor iz Burkine Faso navodi da su napadači koristili "kalašnjikove", ali i bacače raketa.

Pukovnik Žan Artur Dijaso, zvaničnik ministarstva odbrane Burkine Faso zaudžen za komunikacije, rekao je "Mondu" da su napadači, ušavši u kamp, uzvikivali "Alahu Akbar".

Vlada Burkine Fasi je saopštila da su operacije okočane i da je pokrenuta sudska istraga.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je najoštrije osudio ove napade, istakavši riješenost i puno angažovanje Francuske, s partnerima iz G5 Sahela, u borbi protiv terorističkih pokreta.

Napadi izvedeni petak u Burkini Faso, bivšoj francuskoj koloniji u Zapadnoj Africi, razlikovali su se od ranijih napada jer su napadači ovoga puta bili profesionalniji nego u prošlosti, a promijenila se i vrsta mete.

Naime, u napadima u januaru 2016. i avgustu 2017. meta napada bila su javna mjesta, dok su se sada na nišanu našli simboličniji i obezbjeđeniji objekti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije