Svijet

U šta su teroristi pretvorili najelitnije naselje u Alepu

U šta su teroristi pretvorili najelitnije naselje u Alepu
Foto: Screenshot | U šta su teroristi pretvorili najelitnije naselje u Alepu

Zahra je jedna od najelitnijih oblasti u sirijskoj provinciji Alep, odnosno bila je prije rata. Kuće i ogromni stanovi od nekoliko stotina kvadratnih metara u kojim su živjele generacije arapskih porodica, sada su pretvorene u ruševine.

Sada, ako se neko od njih i vrati na svoje ognjište, čini to u pokušaju da pronađe u ruševinama ostavljene stvari. Ljudi su napuštali svoje domove u brzini, spasavajući se od terorista.

Na ulicama nekada elitnog kvartala sada je razmještena građevinska oprema. Ruše se zgrade koje je nemoguće obnoviti. Ali, izgleda da takva sudbina čeka većinu objekata, prenosi televizija "Zvijezda".

Naravno, radnike čeka veliki posao. Tu oblast su držali teroristi, a kada je sirijska vojska prešla u ofanzivu, teroristi su pokušali da se utvrde iza svake kuće. Međutim, i prije početka ratnih operacija militanti su periodično pljačkali stanove, uzimajući sve što im se činilo kao dragocjeno.

"Pogledajte u kakvom je stanju ova kuća. Militanti su izvukli sve kablove ispod ploče zbog bakra, koji su topili i prodavali. Sada moramo sve ispočetka. Posla je mnogo - kuća je veoma oštećena", objašnjava građevinski radnik Dami Kobani.

Radnici su u Zahri već tri sedmice. Za sada samo uklanjaju ruševine i to veoma oprezno, jer je u tom području mnogo neaktiviranih mina. Ali najopasnije su improvizovane eksplozivne naprave.

Ipak, radnici nemaju namjeru da se zaustave. Korak po korak, kuća po kuća - Alep se postepeno vraća normalnom životu.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije