Svijet

U svijetu zaraženo skoro 83.000 ljudi, novi slučajevi u Evropi

U svijetu zaraženo skoro 83.000 ljudi, novi slučajevi u Evropi
Foto: Tanjug/AP | U svijetu zaraženo skoro 83.000 ljudi, novi slučajevi u Evropi

BEOGRAD - Sve više zemalja prijavljuje nove slučajave zaraženih virusom korona, a u pedesetak zemalja ukupno je oboljelo 82.758, dok je izliječeno 33.350 ljudi.

Do sada je preminulo skoro 3.000 osoba.

Epidemija novog korona virusa dostigla je "odlučujuću tačku", izjavio je danas generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adan Gebrejesus i dodao da virus ima potencijal pandemije.

U ovom trenutku, 82 odsto oboljelih u svijetu pokazuje blaže simptome, dok se 18 odsto vode kao kritični slučajevi sa simptomima respiratorne insuficijencije.

Prema raspoloživim podacima, stopa porasta broja oboljelih u svijetu je veća nego u kontinentalnoj Kini, a od 19. februara globalna epidemiološka slika je bolja jer je broj novozaraženih manji od broja izliječenih pacijenata.

U današnjem izvještaju sajta za praćenje epidemije, Vorldmaster, u kontinentalnoj Kini je registrovano ukupno 78.514, od čega 450 novih slučajeva.

Druga po ukupnom broju oboljelih je Južna Koreja sa 1.766 slučajeva, ali i s najvećim registrovanim brojem novooboljelih - 505.

Treći na listi je kruzer "Dajmond princes" ukotvljen u japanskoj luci Jokohama - 705 oboljelih, bez novih zaraženih.

U Italiji je od virusa korona umrlo još troje ljudi, pa se broj umrlih od novog virusa u toj zemlji povećao na 17, dok je broj oboljelih skočio na 650. I druge države bilježe nove slučajeve i pokušavaju da strogim mjerama suzbiju širenje zaraze.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je danas da je u izolaciji u Hrvatskoj 68 osoba, a tri su zaražene.

Broj potvrđenih slučajeva virusa korona u Francuskoj više se nego udvostručio u posljednja 24 časa i iznosi 38, saopštio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran. U Austriji je registrovano pet slučajeva.

Prvi slučaj virusa korona potvrđen je u Sjevernoj Irskoj, kao i u Holandiji, dok je u Njemačkoj prijavljeno novih 19 slučajeva.

Guverner Kalifornije saopštio je da su 33 osobe zaražene virusom korona u toj američkoj državi, kao i da se prati stanje više od 8.000 ljudi koji su doputovali iz područja gdje su potencijlano mogli doći u kontakt s virusom.

U Iranu je broj preminulih porastao na 26, što je najgori bilans izvan Kine, a ukupno je zaraženo 245 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije