Svijet

U toku suđenje desetorici optuženih za bombaške napade

U toku suđenje desetorici optuženih za bombaške napade
Foto: Flickr | U toku suđenje desetorici optuženih za bombaške napade

BRISEL - U toku je suđenje desetorici muškaraca optuženih za bombaške napade na aerodromu i stanici podzemne željeznice u Briselu 2016., proces je započe pod visokim stepenom sigurnosti.

Među optuženima je i Salah Abdeslam, jedini preživjeli među ekstremistima Islamske države koji su 2015. napali pozorište "Bataklan" u Parizu, gradske kafiće i francuski nacionalni stadion. Na sud je dovezen u blindiranom policijskom vozilu, a legitimisao se na poziv predsjedavajućeg suca.

Deset optuženih suočava se s optužbama uključujući ubistvo, pokušaj ubistva i članstvo ili učestvovanje u djelima terorističke grupe, za jutarnje napade u špici u glavnom belgijskom aerodromu i na centralnoj prigradskoj liniji 22. marta 2016. godine.

Ukupno su ubijene 32 osobe.

Oko 900 ljudi je povrijeđeno ili pretrpjelo psihičku traumu. Budu li osuđeni, neki od optuženih mogli bi dobiti i do 30 godina zatvora.

Prvobitno se očekivalo da će suđenje započeti u oktobru, ali je odgođeno kako bi se omogućile promjene u rasporedu sjedenja optuženih, prenosi "Abc".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije