Svijet

UN: Riješiti konflikt stvaranjem dvije države

UN: Riješiti konflikt stvaranjem dvije države
Foto: N.N. | UN: Riješiti konflikt stvaranjem dvije države

NJUJORK - Savjet bezbjednosti UN je ponovio svoju podršku rješenju izraelsko-palestinskog konflikta formiranjem dvije države.

Kako je juče prenio AP, ovo je prvo oglašavanje UN o izraelsko-palestinskom pitanju od kako je američki predsjednik Donald Tramp u januaru predstavio svoj plan za rješenje višedecenijskog konflikta.

Američka agencija podsjeća da je Trampov plan naišao na pozitivne reakcije izraelske strane, dok su ga Palestinci trenutno odlučno odbacili.

U jučerašnjem saopštenju SB UN, za koje je glasalo svih 15 članica SB, uključujući i SAD, ne pominje se Trampov plan, a nema govora ni o palestinskim pretenzijama o stvaranju nezavisne države, koja bi podrazumijevala cijelu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim - teritorije koje je Izrael okupirao tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

Palestinci, kako podsjeća AP, zahtijevaju i da se sa pomenutih teritorija skloni više od 700.000 izraelskih doseljenika.

U saopštenju UN se ne pominju ni ti zahtjevi, ali se zato daje podrška rješenju konflikta stvaranjem dvije države, dodaje AP.

Trampov plan, koji je, kako navodi AP, "pompezno predstavljen" krajem januara u Bijeloj kući, predviđa davanje suvereniteta Izraelu nad velikim dijelom okupirane Zapadne obale, dok nema govora o palestinskom snu o nezavisnoj državi.

Umjesto toga, u Trampovom planu se Palestincima nudi ograničena autonomija, ali pod uslovom da se povinuju mnogobrojnim zahtijevima, među kojima je i demilitarizacija.

Izrael bi, takođe, nad tom palestinskom autonomnom teritorijom prema Trampovom planu, imao potpunu bezbjednosnu kontrolu, dodaje Asošijejted pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije