Svijet

UN povlači osoblje sa Malavija zbog vampira

UN povlači osoblje sa Malavija zbog vampira
Foto: Ilustracija | UN povlači osoblje sa Malavija zbog vampira

LILONGVE - Ujedinjene nacije bile su prisiljene da povuku svoje osoblje iz Malavija, zemlje u jugoistočnoj Africi, nakon glasina o napadima vampira što je izazvalo nemir i strah stanovnika, ali stranaca koji borave u zemlji.

Naime, najmanje šest osoba je ubijeno u nasilnim napadima u oblastima Falombe i Mulanje od sredine septembra, a grupe bijesnih građana postavljaju barikade na putevima u potrazi za vampirima.

Upravo zbog svih ovih dešavanja, UN je bio prisiljen da povuče svoje osoblje iz pomenutih područja, saopštio je UN-ov Odjel za bezbjednost i sigurnost (UNDSS)

Vjerovanje u vještičarenje i vampire je rašireno u ruralnim dijelovima Malavija, koji je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. U ovom području pored UN-a, svoje osoblje ima više nevladinih organizacija i humanitarnih organizacija.

U pomenutim oblastima posljednjih mjeseci su aktuelne priče o napadima vampira, zbog čega su se stanovnici organizovali kako bi se zaštitili od onih koji su u potrazi za "svježom krvi".

Florens Role, koordinator UN-a na ovom području kaže da su morali da relociraju osoblje:"Mi i dalje nastavljamo da pratimo situaciju kako bi naše osoblje što prije vratili u ovo područje", rekla je Role.

Inače, lokalni dnevni list "Nyasa Times" objavio je da je od sredine septembra bilo najmanje šest žrtava navodnih vampira.

Ovim povodom se oglasio i Piter Mutharika, predsjednika Malavija, koji je rekao da su "izvještaji o napadima vampira krajnje uznemirujući".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije