Svijet

Pratite nas na Google news

UN upozoravaju: Napušteni tanker "pun" nafte kao tempirana bomba

UN upozoravaju: Napušteni tanker "pun" nafte kao tempirana bomba
Foto: Tanjug/AP | UN upozoravaju: Napušteni tanker "pun" nafte kao tempirana bomba
Tanjug

UN su saopštile da napuštenom tankeru za naftu, privezanom uz obalu Jemena i u kojem se nalazi više od milion barela sirove nafte, prijeti opasnost od eksplozije.

To može nanijeti ogromnu štetu živom svijetu Crvenog mora, fabrikama za desalinizaciju i međunarodnim rutama transporta.

Pobunjeni Huti, koji kontrolišu područje na kojem se brod nalazi, odbili su zahtjev inspektora UN za pristup brodu, prenosi AP.

Prema navodima, morska voda je ušla u strojarnicu, koja nije održavana više od pet godina, izazivajući oštećenje cjevovoda i povećavajući rizik od potonuća. Rđa je prekrila dijelove tankera, a inertni gas koji sprečava skupljanje zapaljivih gasova iscurio je iz rezervoara. Stručnjaci kažu da održavanje više nije moguće, jer je šteta na brodu nepopravljiva.

UN godinama pokušava da pošalje inspektore da procijene štetu na brodu i traže načine kako da osiguraju tanker iskrcavanjem nafte i povlačenjem broda na sigurno.

Plutajući tanker je plovilo japanskog porijekla, sagrađeno 70-ih godina prošlog vijeka i prodato jemenskoj vladi osamdesetih da bi se uskladištilo do ti miliona barela ispumpanih sa naftnih polja u Maribu, provinciji u istočnom Jemenu. Brod je dugačak 360 metara sa 34 rezervoara za skladištenje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije