Svijet

UN upozorio Iran: Prestanite pogubljivati maloljetnike

UN upozorio Iran: Prestanite pogubljivati maloljetnike
Foto: Tanjug | UN upozorio Iran: Prestanite pogubljivati maloljetnike

TEHERAN – Ujedinjene nacije izrazile su žaljenje zbog pogubljenja dvije osobe u Iranu, od kojih je jedna maloljetna, i pozvale Teheran da odmah prestane sa primjenom smrtne kazne.

"Pogubljenje 17-godišnjeg Hamidreze Azarija, koji je optužen za ubistvo, prvo je prijavljeno pogubljenje djece prestupnika u Iranu ove godine. Takođe smo zabrinuti zbog pogubljenja, istog dana, 22-godišnjeg Milada Zohrevanda, osme osobe koja je pogubljena u kontekstu protesta u septembru 2022'', poručila je portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Elizabet Trosel.

Kako navodi Gardijan, prenosi Tanjug, ona je istakla da Teheran ima obavezu prema međunarodnim konvencijama da zabrani smrtne kazne i njihovo sprovođenje za zločine koje su počinili pojedinci mlađi od 18 godina.

"Dostupne informacije ukazuju da su suđenjima nedostajali osnovni zahtjevi za pravilan postupak prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima. Postoje i zabrinjavajući izvještaji da su Zohrevandovi roditelji uhapšeni nakon njegovog pogubljenja. Izražavamo žaljenje zbog pogubljenja'', rekla je ona.

Dodala je da je Iran među zemljama sa najvećim brojem smrtnih kazni, posebno za krivična djela povezana sa drogom, pri čemu su manjine nesrazmjerno osuđene na smrt, i pozvala Iran da odmah obustavi primjenu smrtne kazne i uvede moratorijum na njenu upotrebu.

"Takođe pozivamo vladu da prestane da koristi krivične postupke za kažnjavanje političkih aktivista i drugih zbog ostvarivanja prava na slobodu govora i mirnog okupljanja", dodala je Trosel.

Iranska ljudska prava (IHR) i pariska grupa Zajedno protiv smrtne kazne, su u zajedničkom izveštaju naveli da su prole godine u Iranu pogubljene najmanje 582 osobe, što je najvći broj od 2015, i što je znatno više od 333 pogubljenja koliko ih je bilo 2021. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije