Svijet

Ubili ženu i njene unuke zbog bogohuljena na Facebooku

Ubili ženu i njene unuke zbog bogohuljena na Facebooku
Ubili ženu i njene unuke zbog bogohuljena na Facebooku

ISLAMABAD - Grupa Pakistanaca ubila je jednu pripadnicu vjerske sekte i njene dvije unuke pošto je član njihove manjinske vjerske zajednice optužen da je postavljao bogohulni materijal na Facebook, saopštila je danas pakistanska policija.

Ubijena žena i njene unuke, od kojih je jedna imala sedam godina, a druga je bila beba, bile su Ahmadije koji sebe smatraju muslimanima, ali vjeruju u drugog proroka koji je došao poslije Muhameda.

U Pakistanu je 1984. godine uveden zakon kojim su pripadnici te zajednice proglašeni nemuslimanima i mnogi Pakistanci ih smatraju jereticima.

Policija je saopštila da je nasilje u mjestu Gudžranvala, 220 kilometara jugoistočno od Islamabada, počelo diskusijom između dva mladića, od kojih je jedan bio Ahmadija optužen za postavljanje "neprimerenog materijala" na Internet.

"Kasnije je grupa od 150 ljudi došla u policijsku stanicu zahtjevajući da prijavi slučaj bogohuljena protiv optuženog. Dok je policija pregovarala sa gurpom, druga grupa je napala i počela da pali kuće Ahmadija", izjavio je neimenovani policajac.

Mladić koji je optužen za bogohuljenje nije povrijeđen, dodao je policajac, prenosi Rojters.

Munavar Ahmed (60) je odvezao šokirane komšije na bezbjedno mjesto kada je počeo napad.

"Napadači su pljačkali i odnosili ventilatore i sve čega su mogli da se dočepaju, iznosili su namještaj na ulicu i palili... Neki su neprekidno pucali u vazduh. Došao je veliki broj policajaca, ali oni su samo stajali po strani i nisu intervenisali", ispričao je on.

Međutim neimenovani policajac tvrdi da su pokušali da zaustave napadače.

Predstavnik Ahmadija Salim ud Din rekao je da je to bio najteži napad na ovu manjinsku vjersku zajednicu u posljednje četiri godine. Prije četiri godine je ubijeno 86 Ahmadija u istovremenim koordinisanim napadima na njihova svetilišta.

Prema pakistanskom zakonu, Ahmadijima je zabranjeno da koriste muslimanske pozdrave, muslimanske molitve i da svoja svetilišta nazivaju džamijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije