Svijet

Ubistvo slovačkog novinara: Kočner oslobođen u "procesu vijeka"

Ubistvo slovačkog novinara: Kočner oslobođen u "procesu vijeka"
Foto: Tanjug/AP | Ubistvo slovačkog novinara: Kočner oslobođen u "procesu vijeka"

Slovački sud oslobodio je kontroverznog biznismena Marijana Kočnera optužbi da je nalogodavac ubistva novinara Jana Kucijaka. To je iznenađujuća presuda u "procesu vijeka". Ovaj zločin je protresao Slovačku iz korijena.

"Saznaćemo da li ćemo jednog dana biti pravna država, koja štiti pristojne ljude, a kažnjava gangstere", pisalo je u četvrtak ujutru u komentaru na portalu Aktualiti za koji je radio i Jan Kucijak.

Novinar u njegova vjerenica Martina Kušnirova ubijeni su u februaru 2018. godine u svojoj kući u Velikoj Mači. Policija i tužilaštvo su nalogodavca vidjeli u biznismenu Marijana Kočneru o čijim je mutnim poslovima Kucijak pisao.

Sada je sud donio dugo iščekivanu presudu – Kočner i njegova saradnica Alena Žužova oslobođeni su zbog nedostatka dokaza. Osuđen je jedino treći čovjek na optuženičkoj klupi, onaj koji je dovezao i odvezao ubicu do mjesta zločina.

Biznismenu Kočneru je prijetilo 25 godina u zatvoru, ali su sumnje počele da se rađaju već početkom avgusta, kada je sud odložio izricanje presude. Državno tužilaštvo je podnijelo i nove dokaze, što je za pojedine posmatrače bio pokazatelj da ni tužioci nisu bili uvjereni da imaju čvrst slučaj.

Slučaj koji je potresao zemlju

Kočnera je u fokus istrage stavilo posljednje istraživanje na kojem je radio mladi novinar Kucijak. Njegova saznanja su kolege objavile posthumno, a radilo se o sumnjivim poslovima, utaji poreza i vezama Kočnera sa vrhom tadašnje socijaldemokratske vlasti u Bratislavi. Kočner je jednom prilikom navodno pred svjedocima eksplicitno prijetio novinaru.

Kucijak je takođe istraživao veze premijera Roberta Fica i italijanske mafije. Zato su poslije dvostrukog ubistva u Bratislavi i drugim gradovima izbili masovni protesti.

Političke posljedice su protresle Slovačku. Najprije je prošle godine liberalna aktivistkinja i advokatica Zuzana Čaputova iznenađujuće izabrana za predsjednicu, a zatim je početkom godine na parlamentarnim izborima trijumfovala stranka "Obični ljudi i nezavisne ličnosti" Igora Matoviča, koji je ubrzo postao premijer. Socijaldemoratski establišment je rasturen.

Ko je onda nalogodavac?

No ubistvo Kucijaka od kojeg je sve počelo očito još nije riješeno. Valja sačekati žalbe i pravosnažnu presudu, ali, ako Kočner nije nalogodavac, ko je? Policija je istragu vodila uglavnom u tom pravcu.

Čovjek koji je tog februara 2018. povukao obarač, bivši vojnik Miroslav Marček, već je priznao zločin i osuđen je na 23 godine zatvora. On tvrdi da je nalog dobio od jednog posrednika, a da je Kočnera vidio samo na televiziji i da ne zna da li ima veze sa ubistvom, piše DW.

Posrednik – u međuvremenu osuđen na 15 godina – opteretio je upravo Kočnera i Žužovu. To dvoje je ostavilo tragove i u međusobnom dopisivanju. Žužova je, prema viđenju tužilaštva, godinama obavljala prljave poslove za Kočnera, uključujući iznude.

Kočner je pak sve vreme tvrdio da je nevin, te da Kucijak nije o njemu otkrio ništa što već nije pisalo u drugim medijima. Biznismen je rekao da ga je slovačka štampa već unaprijed osudila.

Sumnja i na sudstvu

I nezavisni posmatrači kažu da je na sudu bio ogroman pritisak. Posebno jer je, u eri Roberta Fica i njegovih socijaldemokrata, i pravosuđe bilo upleteno u neprozirnu mrežu korupcije. Fico i dalje vodi stranku u opoziciji i, osim političkom poraza, za njega do sada nije bilo posljedica.

Novi premijer Igor Matovič želi da to promijeni. Njegov najvažniji poduhvat je reforma Državnog tužilaštva. U martu je u raciji uhapšeno više sudija i advokata. Navodno su pronađeni dokazi da je Kočner uticao na ishode ili odugovlačenje drugih sudskih postupaka.

Novinari koji su nastavili rad Jana Kucijaka su do sada objavili takozvanu "Kočnerovu biblioteku" – riječ je o 57 terabajta podataka, prepiski i dokumenata o biznismenu. U avgustu je tako otkriven i skandal sa pranjem novca u koji je umiješana i moćna finansijska grupa Penta.

Premijer Matovič je tada čestitao novinarima.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije