Svijet

Ublažene mjere u Velikoj Britaniji

Ublažene mjere u Velikoj Britaniji
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ublažene mjere u Velikoj Britanije - otvoreni pabovi, frizerski, saloni, tržni centri

LONDON - U Britaniji su od danas ublažene restrikcije uvedene zbog pandemije virusa korona, pa su otvoreni pabovi, restorani i kompanije čije poslovanje nije od suštinskog značaja.

Engleski pabovi i restorani sada mogu da posluže goste u bašti ili na otvorenom i pored vjetrovitog vremena i niže temperature, ali su ljudi ipak sa radošću dočekali otvaranje ugostiteljskih objekata nakon višestrukih zatvaranja.

Otvorene su, takođe, berbernice i frizerski saloni gdje je potražnja tako velika da su zakazaivanja počela prije više od tri mjeseca.

Veliki broj kupaca očekuje se u prodavnicama u maloprodajnom sektoru dok se tržni centri pripremaju da bar donekle nadoknade teške gubitke.

Teretane, bazeni, biblioteke i zoološki vrtovi takođe su danas otvorili vrata posjetiocima, a oživjela je i domaća turistička ponuda.

U međuvremenu, džamije se pripremaju za početak mjeseca ramazana ove sedmice, godinu dana nakon što je ovaj mjesec obilježen bez tradicionalnog okupljanja.

Premijer Boris Džonson rekao je da ovo ublažavanje restrikcija "veliki korak naprijed na putu ka slobodi", prenio je AFP.

"Uvjeren sam da je ovo veliko olakšanje za vlasnike firmi koji su već dugo zatvoreni i ovo je prilika za sve da ponovo rade nešto što vole i što im je nedostajalo", rekao je premijer.

Džonson je obećao da će tim povodom nazdraviti kriglom piva.

Naglasak je i dalje na aktivnostima na otvorenom kako bi se spriječilo širenje virusa putem kontakta u zatvorenom.

Ministri u Vladi, naučnici i zdravstveni zvaničnici upozorili su građane da se ne opuštaju čak i nakon što je više od 60 odsto odraslih primilo prvu dozu vakcine protiv kovida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije