SP Qatar 2022.

Svijet

Učenice u Iranu skinule hidžabe: Ako se ne ujedinimo, ubiće nas jednu po jednu

Učenice u Iranu skinule hidžabe: Ako se ne ujedinimo, ubiće nas jednu po jednu
Foto: Screenshot/Twitter/Siavash Ardalan | Učenice u Iranu skinule hidžabe: Ako se ne ujedinimo, ubiće nas jednu po jednu

Učenice u Iranu pridružile su se protestima koji traju nekoliko nedjelja u ovoj zemlji zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je preminula u pritvoru gdje se našla zbog nenošenja hidžaba.

Na video snimcima, čiju je vjerodostojnost potvrdio BBC, vide se tinejdžerke koje mašu marama tokom protesta u dvorištima škola i na ulicama.

One su tokom protesta uzvikivale i parole protiv klerikalne vlasti –"mule (vjerski velikodostojnici) moraju da odu". Slične parole čule su se na protestima širom Irana koji traju dvije nedjelje, navodi BBC na srpskom.

Na snimku, koji se pojavio na društvenim mrežama u ponedjeljak, vidi se djevojka iz Karadža, grada zapadno od iranske prestonice Teherana, kako gura čovjeka, za koga se vjeruje da je direktor škole, iz zgrade i viče "stidi se".

"Ako se ne ujedinimo, ubiće nas jednu po jednu", čulo se na drugom snimku učenica u Karadžu.

Nekoliko desetina učenica je u ponedjeljak blokiralo saobraćaj u gradu Širazu, na jugu Irana.

One su mahale maramama i uzvikivale parolu "smrt diktatoru", koja se odnosila na Vrhovnu vođu, ajatolaha Ali Hamneja.

Protesti su bili i u utorak u Teheranu, kao i gradovima na sjeverozapadu zemlje Sakez i Sanandadž.

Zabilježeno je i da je nekoliko učenica stajalo u učionicama bez hidžaba. Pojedine su pokazivale srednji prst usmjeren ka portretima ajatolaha Hamneija i osnivača Islamske Republike Irana ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Protesti učenica u Iranu počeli su sat vremena poslije obraćanja Hamneja koji je rekao da će država odlučiti o kraju slučaja smrti 22-dvogodišnje djevojke.

Ajatolah je u obraćanju optužio Sjedinjene Američke Države i Izrael, države koje Iran smatra neprijateljima, za organizovanje protesta.

On je, takođe, dao punu podršku snagama bezbjednosti, koje su na proteste odgovorile nasilnim obračunom.

Nemiri su izbili poslije smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amin. Nju je policija za moral pritvorila 13. septembra u Teheranu pod optužbom da nije poštovala zakon kojim se određuje kako se nosi hidžab. Amini je pala u komu i posle tri dana preminula u bolnici.

Njena porodica optužila je policajce da su je palicama udarali po glavi. Policija je negirala optužbe za nasilje nad Mahsom, a kao razlog smrti naveli su „iznenadno otkazivanje rada srca".

Prvi protest organizovan je na sjeverozapadu Irana, koji je naseljen Kurdima i gdje je 22-godišnjakinja živjela. Ubrzo su se proširili i u ostale dijelove zemlje.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije