Svijet

Uginule stotine vrana, širi se strah od zaraze

Uginule stotine vrana, širi se strah od zaraze
Foto: Tanjug/AP | Uginule stotine vrana, širi se strah od zaraze
Srna

NJU DELHI - Nekoliko stotina vrana uginulo je u državi Radžastan na zapadu Indije, što je izazvalo strah od širenja ptičjeg gripa u susjednim indijskim državama.

Upozorenje na epidemiju izdato je u Madha Pradešu i Harijani, nakon što su organi nadležni za zdravstvo potvrdili prisustvo ptičijeg gripa u leševima vrana.

Glavni medicinski i zdravstveni službenik Odjeljenja za stočarstvo u Harijani i Madha Pradešu Pornima Gadarija, iz grada Indore, izjavio je da to odjeljenje formira tim za efikasno praćenje situacije.

"Oko 50 vrana pronađene su mrtve pod misterioznim okolnostima u gradu Indore. Pojedini leševi poslati su na testiranje i utvrđeno je prisustvo virusa H5N8", rekao je Gadarija za "Sputnjik".

Zvaničnici Harijane uskoro će izdati slično upozorenje zbog ptičjeg gripa u Radžastanu.

Vlasti strahuju da je virus prouzrokovao smrt više od 1.700 selica u utočištu Pong Dam u Himačal Pradešu, takođe blizu Radžastana.

Zamjenik konzervatora šuma, odnosno divljih životinja, u odjeljenju Hamirpur Rahul Rohane izjavio je da je 15 uzoraka poslato indijskom Veterinarskom istraživačkom institutu u gradu Bareili u državi Utar Pradeš, Regionalnoj dijagnostičkoj laboratoriji za zaraze na sjeveru u gradu Džalandar u Pandžabu, kao i Visoko obezbijeđenoj laboratoriji za bolesti životinja u gradu Bopal, koji se nalazi u Madja Pradešu, kako bi se utvrdio uzrok smrti ptica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije