Svijet

Ujedinjuju se kompanije "MiG" i "Suhoj"

Ujedinjuju se kompanije "MiG" i "Suhoj"
Foto: Ilustracija | "MiG" i "Suhoj" ujedinju se u okviru "Ujedinjene vazduhoplovne korporacije"

MOSKVA - Zbog razvoja i proizvodnje svih ruskih borbenih aviona, doći će do ujedinjenja kompanija MiG i Suhoj u Divizion vojne avijacije.

Do spajanja će doći u okviru korporacije "Ujedinjena vazduhoplovna korporacija" (OAK), prenijela je 6. februara saopštenje ruske državne korporacije "Rosteh" novinska agencija "Interfaks".

Iz Rosteha je saopšteno i da će na čelu novog udruženja biti bivši generalni direktor MiG-a Ilja Tarasenko, koji će istovremeno zadržati mjesto zamjenika generalnog direktora OAK zaduženog za vojno-tehničku saradnju, a mediji su prenijeli da je Tarasenko već sutradan 7. februara postao novi direktor kompanije Suhoj.

Tarasenko će se, prema pojašnjenju koje je dobijeno iz OAK-a, baviti formiranjem Diviziona vojne avijacije "Ujedinjene vazduhoplovne korporacije" i to na bazi kompanija MiG i Suhoj. Nova organizaciona struktura baviće se razvojem, proizvodnjom, prodajom i održavanju svih aktuelnih i perspektivnih aviona borbene avijacije, piše portal "Tangosiks".

Konsolidacija glavnih naučno-proizvodnih kapaciteta vojne vazduhoplovne industrije omogućiće efikasniju primjenu postojećih programa i razvoj perspektivnih projekata. Kompanija Suhoj je krajem 2017. godine bila najprofitabilnija kompanija u sastavu OAK a u 2018. godini ispunjene su ugovorne obaveze u vrijednosti od oko 1,8 milijardi dolara, dok je neto dobit iznosila oko 63 miliona dolara. U istoj godini kompanija MiG je imala prihod od oko 1,4 milijarde dolara, od čega neto dobit oko 55 miliona dolara.

Istovremeno sa saopštenjem o ujedinjenju MiG-a i Suhoja saopšteno je da je savjet direktora kompanije Suhoj izabrao Ilju Tarasenka za generalnog direktora kompanije. Na tom mjestu on je zamijenio Igora Ozara, koji je, kako je preneseno, napustio kompaniju. Za vreme njegovog rukovođenja kompanija je sklopila i ispunila velike ugovore za isporuku frontovskih bombardera Su-34 i višenamenskih borbenih aviona Su-35, završila prvu fazu ispitivanja lovca 5. generacije Su-57 i pripremila ga za serijske isporuke.

U dijelu ruskih medija se međutim pojavila informacija da će Ozar ipak biti smijenjen zbog pada prvog serijskog Su-57 koji se dogodio 24. decembra 2019. Taj avion je pred Novu godinu trebalo da bude predat ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama. Novi direktor Suhoja Ilja Tarasenko je dobro upoznat sa obe kompanije, koje će formirati novi vojni divizion OAK-a, u Suhoju je radio u periodu od 2001. do 2009. godine a u MiG-u između 2009. i 2014. da bi generalni direktor postao 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije