Svijet

Ukidanje pomjeranja kazaljki sljedeće godine prerano

Ukidanje pomjeranja kazaljki sljedeće godine prerano
Foto: N.N. | Ukidanje pomjeranja kazaljki sljedeće godine prerano

BRISEL - Za mnoge države u EU prerano je da ukinu pomjeranje kazaljki u 2019. godini, izjavio je austrijski ministar saobraćaja Norbert Hofer.

On je novinarima rekao da je potrebno pronaći kompromis za većinu zemalja, jer su mnoge članice Unije rezervisane kada se radi o promjeni sistema računja vremena u 2019. godini.

Vlade članica EU započele su diskusiju o tome da li da ukinu pomjeranje kazaljki dva puta godišnje, kao i o tome kada će to biti sprovedeno.

Diskusija je započeta povodom sumnji u to da će zahtjevi biti ispunjeni 2019. godine, kao što je predložila Evropska komisija.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prošlog mjeseca predstavio je plan ukidanja pomjeranja kazaljki u Evropi, koji bi trebalo sprovesti sljedeće godine.

Prijedlog je uslijedio nakon što su milioni ljudi odgovorili na anketu i zatražili da se prekine praksa upražnjavana decenijama.

Hofer je rekao da su mnoge zemlje istakle da postoji niz pitanja koja treba riješiti i da je jedna od država napomenula da je za pripremu avio-industrije za tako nešto potrebno 18 mjeseci.

On je naglasio da se Austrija saglasila da treba promijeniti praksu, s obzirom na to da pomjeranje kazaljki ima negativan efekat na ljude i životinje, te da nije postignut izvorni cilj čuvanja energije.

Danski ministar saobraćaja Ole Birk Olesen izjavio je da je neophodna puna javna debata, koja u Danskoj još nije održana, te da nije realno da se pomjeranje kazaljki ukine 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije