Svijet

Ukrajina: Likvidiraćemo LNR i DNR

Ukrajina: Likvidiraćemo LNR i DNR
Foto: Ilustracija | Ukrajina: Likvidiraćemo LNR i DNR

KIJEV - Administracije samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) će biti likvidirane, kada Ukrajina preuzme kontrolu nad granicom sa Rusijom u Donbasu, saopštio je televiziji ATR šef diplomatije Ukrajine Dmitrij Kuleba.

"Mi nećemo voditi pregovore sa njima. Samim tim one nemaju nikakve perspektive u budućem procesu stabilizacije. Ako bude uspostavljena bezbjednost na toj teritoriji, biće pokrenut sistem povlačenja snaga, ustanovljena kontrola na granici, gdje je onda mjesto tim okupacionim administracijama? Odgovor je - nigdje", rekao je Kuleba.

On je prokomentarisao i "plan B", na koji je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećao da će preći u slučaju da tokom ove godine ne bude riješen konflikt u okviru Minskog sporazuma.

Prema riječima Kulebe, ukrajinske vlasti ne bi željele da ga primjenjuju. On pri tome nije komentarisao šta je tačno predviđeno tim planom.

Diplomata je naglasio da se bez konstruktivne pozicije Rusije u pregovorima ne može postići pozitivan rezultat rješavanja konflikta.

"Zato ostaje pitanje, kojim instrumentima se Rusija može natjerati da bude konstruktivnija za ovo kratko vrijeme", primjetio je Kuleba.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, nastupajući u februaru na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti, izjavio da namjerava da u oktobru organizuje lokalne izbore na cijeloj ukrajinskoj teritoriji, uključujući Donjecku i Lugansku oblast.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije