Svijet

Ukrajina bi da reintegriše Donbas kao Hrvatska istočnu Slavoniju

Ukrajina bi da reintegriše Donbas kao Hrvatska istočnu Slavoniju
Foto: Ilustracija | Ukrajina bi da reintegriše Donbas kao Hrvatska istočnu Slavoniju

ZAGREB - Ukrajinski ministar za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe Vadim Černiš izjavio je da njegovo ministarstvo "razmatra političku i diplomatsku reintegraciju Donbasa po uzoru na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja", objavili su ukrajinski mediji, prenosi Hina.

Navodi se da je Černiš na jučerašnjoj konferenciji za medije rekao da je Ukrajina predložila uvođenje tri komponente u Donbasu koji je pod kontrolom proruskih snaga - civilnu, vojnu i policijsku.

"Međutim, redoslijed postupaka nekih procesa treba da slijedi primjer istočne Slavonije, ali ne na način da budu njena egzaktna kopija", rekao je Černiš.

Kazao je da je "prva stvar da je civilna kontrola jednako potrebna kao i vojna".

"Stoga, čim vojna komponenta osigura bezbjednost, uvodi se civilna komponenta takozvane mirovne misije kako bi obezbijedila mir", naveo je ukrajinski ministar.

On je dodao da treća komponenta, policijska, mora biti uvedena od kontaktne linije do ukrajinske državne granice i naglasio da puna kontrola nad teritorijom treba da bude prenijeta na civilnu komponentu.

"Mi smo predložili komponente i mandat (mirovne) misije po uzoru na iskustvo Hrvatske. Sada se ponovo javlja manipulacija. U Hrvatskoj imaju dva iskustva: iskustvo vojne operacije i drugo iskustvo - mirne reintegracije. Mi sada govorimo o mirnoj reintegraciji na principu istočne Slavonije", rekao je Černiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije