Svijet

Ukrajina i Moldavija dobile datum za početak pregovora sa EU

Ukrajina i Moldavija dobile datum za početak pregovora sa EU
Foto: Pexels/Ilustracija | Ukrajina i Moldavija dobile datum za početak pregovora sa EU

Ambasadori zemalja članica Evropske unije "načelno" su pristali da započnu pristupne pregovore s Kijevom i Kišinjevom, saopštilo je belgijsko predsjedništvo Evropske unije.

Mađarska će sljedeći mjesec preuzeti rotirajuće predsjedavanje.

Ambasadori Evropske unije složili su se u petak da će službeno započeti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, prema belgijskom predsjedavanju EU-om.

Ukrajina je podnijela zahtjev za pridruživanje EU nedugo nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. Ona i susjedna Moldavija dobile su status kandidata četiri mjeseca kasnije, prenosi Telegraf.

"Ambasadori su se načelno složili oko pregovaračkih okvira za pristupne pregovore Ukrajine i Moldavije", objavilo je belgijsko predsjedništvo.

Rečeno je da će prve međuvladine konferencije biti održane 25. juna. Belgija do 30. juna predsjedava Vijećem ministara EU.

Bosna i Hercegovina se ne spominje kada je riječ o zvaničnom datumu početka pregovora.

Predsjednik Evropskog veća Šarl Mišel pozdravio je sporazum u objavi na društvenoj mreži X.

"Održavamo svoja obećanja i podržaćemo vas na putu do članstva", rekao je Mišel.

Ova odluka dolazi sedam dana nakon što je Evropska komisija rekla da i Kijev i Kišinjev ispunjavaju sve kriterijume za službeni početak pristupnih pregovora.

Kriterijumi su uključivali napore da se obuzda moć oligarha i bolje bezbijede prava etničkih manjina. Ukrajini i Moldaviji predstoje godine pregovora.

Zemlje kandidatkinje vjerovatno će se suočiti s godinama reformi prije nego što ispune kriterijume za prijem u EU.

Nakon Belgije, Mađarska je sljedeća koja će preuzeti rotirajuće predsedanje Vijećem Evropske unije. Budimpešta se u prošlosti protivila pomoći EU Ukrajini usred napada Rusije i rekla da sumnja u procjenu Evropske komisije da je Kijev spreman za pregovore o pridruživanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije