Svijet

Pratite nas na Google news

"Ukrajina kao da je iz srednjeg vijeka"

"Ukrajina kao da je iz srednjeg vijeka"
Foto: Tanjug/AP | "Ukrajina kao da je iz srednjeg vijeka"
Tanjug

Ukrajina liči na srednjovjekovnu Evropu, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je to rekao povodom napada meštana sela Novi Sanžari na autobuse sa Ukrajincima evakuisanim iz Vuhana, u kojem je povrijeđeno devet policajaca i jedan civil.

"Stalno govorimo da je Ukrajina Evropa, ali, da budem iskren, juče smo, nažalost, izgledali kao Evropa srednjeg vijeka. Ne zaboravimo da smo svi ljudi, a ono što se desilo ne mogu da opišem kao ljudsko ponašanje", istakao je Zelenski. On je poželio dobro zdravlje evakuisanim sunarodnicima i izrazio nadu da će uskoro biti kod kuće, sa svojim porodicama, prenosi Tas.

Premijer Ukrajine Oleksij Hončaruk je, s druge strane, ocijenio da je "rat informacijama" doprinio širenju panike u zemlji i nepovjerenju zbog koronavirusa.

On je, govoreći pred parlamentom, istakao da se dezinformacije o koronavirusu šire i iz Ukrajine i spolja, ali nije iznio detalje.

"Vlasti pokušavaju da pronađu izvor lažnih i-mejlova poslatih u ime ministarstva zdravlja, u kojima se tvrdi da su u zemlji potvrđeni slučajevi koronavirusa, iako ih do sada nije bilo", rekao je Hončaruk, preneo je Rojters.

Devet policajaca i civil povrijeđeni su u Ukrajini kada su demonstranti napali autobuse sa evakuisanim Ukrajincima iz Vuhana, žarišta novog koronavirusa u Kini.

Demonstranti su u četvrtak blokirali puteve u gradu Novi Sanžari, gdje je planirano da u medicinskom centru ukrajinske Nacionalne garde budu dvije nedjelje pod nadzorom.

Stanovnici tog grada zasuli su autobuse kamenicama, izbila je i tuča, ali su policajci uspjeli da uklone demonstrante i osiguraju prolaz za autobuse sa evakuisanima iz Kine.

U Ukrajini do sada nema registrovanih slučajeva novog koronavirusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije