Svijet

Ukrajina upozorila: Rusi pri kraju s gomilanjem snaga

Ukrajina upozorila: Rusi pri kraju s gomilanjem snaga
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ukrajina upozorila: Rusi pri kraju s gomilanjem snaga

Ukrajina je upozorila da je Rusija "gotovo završila" s gomilanjem vojske na granici. Širi se strah da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, piše CNN.

Sudeći prema posljednjem obavještajnom izvještaju ukrajinskog Ministarstva odbrane, do kojeg je danas došao CNN, Rusija je na granici nagomilala čak 127.000 pripadnika vojske, mornarice i ratnog vazduhoplovstva.

"Ruska kopnena vojska je na granici nagomilala više od 106.000 vojnika. Kad se tome dodaju mornarička i vazdušna komponenta, ukupan broj angažovanih pripadnika oružanih snaga Rusije je veći od 127.000", stoji u izvještaju.

U izvještaju se navodi da je situacija "teška" te da Ukrajina vjeruje kako Rusija "pokušava podijeliti i oslabiti Evropsku uniju i NATO". Potezu Rusije su takođe "usmjereni prema ograničavanju mogućnosti SAD da osigura bezbjednost na evropskom kontinentu", navodi se u izvještaju.

"To potvrđuje da spremaju napad"

Izvještaj ukrajinskog Ministarstva odbrane procurio je u medije nakon tronedjeljnih diplomatskih pregovora između Rusije i Zapada, kojima je cilj bio deeskaliratu krizu, ali bez uspjeha.

Vendi Šerman, zamjernica američkog državnog sekretara, nedavno je rekla kako je nejasno planira li Moskva koristiti pregovore kao izgovor za tezu da diplomatija nije uspjela pronaći rješenje.

Ukrajinska vojna obavještajna služba poručuje da su Rusi "trajno" angažovali vojsku iz svojih centralnih i istočnih regija uz zapadnu granicu s Ukrajinom. Krajem decembra i u januaru Rusija je, navodi se u izvještaju, "prebacila velike količine municija, vojnih mobilnih bolnica i bezbjednosnih snaga" do granice. To, tvrde Ukrajinci, "potvrđuje da se pripremaju ofanzivne operacije".

Podrška proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini

Prema novom izvještaju ukrajinskog Ministarstva odbrane, Rusija pruža podršku pobunjenicima u istočnoj Ukrajini, čiji broj se procjenjuje na oko 35.000. Procjenjuju da se na teritoriji koju kontrolišu pobunjenici nalazi i oko 3.000 pripadnika ruske vojske. Moskva demantujr da ima ikakve snage u istočnoj Ukrajini, podsjeća CNN, prenosi Index.

U izvještaju se navodi i da je porastao intenzitet ruskih obavještajnih aktivnosti protiv Ukrajine. Bilježi se porast jedinica specijalizovanih za radio i satelitsku komunikaciju u blizini granice, a broj izviđačkih letova u granicu se utrostručio u odnosu na isti period prošle godine, stoji u izvještaju.

Nagomilali i lansere raketa koje mogu dosegnuti Kijev?

Ukrajinci navode da bi Rusija mogla koristiti projektile srednjeg dometa kako bi "uništila vitalne objekte", dodajući kako su Rusi uz granicu razmjestili niz taktičkih grupa naoružanih projektilima tipa iskander. Sredinom januara Ukrajinci su zabilježili 36 lansera projektila tipa iskander uz granicu, navodi se u izvještaju.

Radi se o projektilima koji mogu lansirati rakete na mete udaljene 500-700 kilometara, što znači da bi mogli gađati i mete u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, stoji u izvještaju.

Bijela kuća: Situacija je ekstremno opasna

"Ovo je ekstremno opasna situacija. Rusija bi mogla pokrenuti invaziju Ukrajine u bilo kojem trenutku", rekla je portparolka američkog predsjednika Džen Psaki na pres-konferenciji održanoj juče u Bijeloj kući.

U Bajdenovoj administraciji su, navodi CNN pozivajući se na izvore upućene u razgovore u Bijeloj kući, prilično pesimistični nakon što prošlonedjeljni pregovori s ruskim zvaničnicima nisu dali nikakav rezultat.

Viši američki zvaničnik potvrdio je CNN-u da se razmatra slanje dodatnih količina municije, minobacača, protivtenkovskih raketa Javelin i protivvazdušnih raketa.

Vijesti o rastu tenzija dolaze uoči najavljenog sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji će u petak biti održan u Ženevi.

Amerika sigurno neće slati vojnike u Ukrajinu

Američki predsjednik Džoe Bajden potvrdio je da neće slati regularnu vojsku u Ukrajinu. Ali CNN navodi da su pripadnici američkih specijalnih snaga već u Ukrajini te pomažu s obukom ukrajinske vojske. U sve je uključena i američka obavještajna agencija CIA, potvrdio je CNN-u viši zvaničnik Bajdenove administracije.

Direktor CIA Bil Barns prošlog sedmice je otputovao u Kijev kako bi se susreo s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i razgovarao o rizicima koji prijete Ukrajini, dodao je zvaničnik.

"Razmatramo niz opcija kojima bismo mogli pomoći u odbrani Ukrajine. Tu govorimo o nabavci oružja, savjetima i uopšteno pomaganju Ukrajini u borbi protiv značajnog prisustva ruske vojske", rekao je viši zvaničnik Bajdenove administracije za CNN.

Američki senatori Ukrajini obećali oružje: "Putin je napravio pogrešku karijere"

Nedavno je dvostranačka grupa senatora Sjedinjenih Država obećala solidarnost i oružje prilikom posjete Kijevu, pritom upozorivši ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne pokreće novu vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

"Mislim da je Putin napravio najveću pogrešku u svojoj karijeri potcijenivši koliko će se narod Ukrajine hrabro boriti protiv njega ako izvrši invaziju", rekao je senator Ričard Blumental novinarima.

"Nametnućemo ozbiljne ekonomske sankcije, ali što je još važnije, daćemo narodu Ukrajine oružje, smrtonosno oružje koje mu je potrebno za odbranu života", rekao je nakon sastanka delegacije s ukrajinskim predsjednikom Vldimirom Zelenskim.

To oružje moglo bi uključivati ​​protutenkovske projektile Javelin, rakete Stinger, malokalibarsko oružje i čamce, rekao je. "Naša poruka je: biće posljedica ako on odluči da prekrši svetost ove demokratije", dodala je senatorica Ejmi Klobučar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije