Svijet

Pratite nas na Google news

Ukrajinski general: Ako se NATO umiješa izgubićemo još teritorije

Ukrajinski general: Ako se NATO umiješa izgubićemo još teritorije
Foto: Ilustracija | Ukrajinski general: Ako se NATO umiješa izgubićemo još neke dijelove teritorije
Agencije

KIJEV - Bivši šef uprave za istrage Službe bezbjednosti Ukrajine general-major Vasilij Vovk upozorava da bi, u slučaju da se NATO umiješa u sukob Kijeva i Rusa, Ukrajina mogla da ostane bez još nekih dijelova svoje teritorije.

Vovk upozorava da "miješanje NATO u situaciju na istoku Ukrajine može dovesti do toga da Kijev izgubi još nekoliko oblasti na jugoistoku zemlje", piše "RIA".

"Svi znaju da bez NATO nećemo nikad pobijediti u ratu ako krenemo u njega. Pitanje: ako budemo u NATO, da li će NATO krenuti u rat protiv Rusije? Teško. Najvjerovatnije - ne", procjenjuje on.

On ukazuje na činjenicu da Ukrajina više nema ni Krim ni dio Donbasa, a da se govori kako treba da postane članica NATO.

"Niko nas neće ni uzeti u NATO, niko nas neće braniti u situaciji kada država nema kontrolu nad cijelom svojom teritorijom", kaže general.

Vovk navodi da Ukrajina ne može da pobijedi u ratu bez učešća Sjevernoatlantske alijanse, ali tvrdi da ta organizacija neće učestvovati u borbama.

"Biće gore, ako mi, na primjer, dovedemo NATO na desnu obalu, a zatim nam kažu kao u Gruziji: 'Izvinite, mi se povlačimo'. Povlačiće se sve dok iza njih ne ostane Harkovska, Donjecka, Hersonska i Nikolajevska oblast", smatra Vovk, prenosi "Rbc.ru".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije