Svijet

Ukrajinski ministar: Dosadašnji podaci ne ukazuju na invaziju

Ukrajinski ministar: Dosadašnji podaci ne ukazuju na invaziju
Foto: Tanjug/AP | Ukrajinski ministar: Dosadašnji podaci ne ukazuju na invaziju

KIJEV - Vlasti u Ukrajini pokušale su danas da uvjere naciju da invazija iz susjedne Rusije nije neizbježan scenario, iako su priznale da je ta prijetnja realna i primile pošiljke američke vojne opreme u cilju jačanja svoje odbrane, javlja AP.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov je u parlamentu izjavio da "do danas nema osnova da se vjeruje" da se Rusija sprema za neposrednu invaziju, uz napomenu da njene trupe nisu formirale, kako je rekao, borbenu grupu koja bi mogla da se probije preko granica.

"Ne brinite, spavajte mirno. Nema potrebe da imate spakovane torbe", poručio je pred poslanicima ukrajinski ministar, prenosi AP.

Njegove izjave su uslijedile nakon ponovljenih uvjeravanja predsjednika Volodimira Zelenskog i drugih zvaničnika da je situacija "pod kontrolom".

Međutim, u intervjuu emitovanom u ponedjeljak, ministar odbrane je priznao da "postoje rizični scenariji" koji su "mogući i vjerovatni u budućnosti", navodi Asošijejted pres.

Moskva negira da planira napad na Ukrajinu, ali je posljednjih nedjelja koncentrisala oko 100.000 vojnika blizu granice i održava vojne vježbe na više lokacija u Rusiji, što je navelo SAD i njihove NATO saveznike da požure s pripremama za mogući rat , dodaje AP.

Kao dio nove vojne pomoći od 200 miliona dolara koja je upućena Ukrajini iz SAD, pošiljka s opremom i municijom stigla je danas u Ukrajinu, potvrdila je zamjenica ministra odbrane Hana Maliar.

Navodi se da se potezi SAD sprovode u koordinaciji s akcijama drugih članica NATO, u cilju jačanja odbrambenog prisustva u istočnoj Evropi, pa je tako Danska poslala fregatu i ratne avione F-16 u Litvaniju, Španija šalje četiri borbena aviona u Bugarsku i tri broda u Crno more kako bi se pridružili pomorskim snagama NATO, a Francuska je saopštila da je spremna da pošalje trupe u Rumuniju.

Britanski premijer Boris Džonson takođe je rekao da je spreman da pošalje trupe da zaštite saveznike NATO u Evropi, a dosadašnjih nekoliko rundi diplomatije nije donijelo nikakav napredak, pa su, prema ocjenama američke agencije, tenzije ove nedjelje dodatno eskalirale.

Moskva istovremeno poručuje da su optužbe Zapada da Rusija planira napad na susjednu zemlju samo paravan za sopstvene planirane provokacije NATO, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas još jednom optužio SAD da "podstiču tenzije" oko Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije