Svijet

Ukrajinski ministar: Nismo lansirali dron prema Hrvatskoj

Ukrajinski ministar: Nismo lansirali dron prema Hrvatskoj
Foto: Slavko Midzor/Pixsell | Ukrajinski ministar: Nismo lansirali dron prema Hrvatskoj

ZAGREB - Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Režnikov tvrdi da bespilotna letjelica koja se nedavno srušila na Zagreb nije ispaljena iz njegove zemlje, uz poruku da su Ukrajina i Hrvatska prijateljske zemlje, a njihovi narodi prijatelji i braća.

Tokom rasprave o ovom incidentu u Evropskom parlamentu hrvatski evroposlanik Tonino Picula je o dronu pitao ukrajinskog ministra na što je Režnikov odgovorio:

"Riječ je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska. Preletio je nekoliko zemalja članica NATO saveza prije pada u Hrvatskoj. Kako je moguće da ga NATO nije vidio i uništio? Dakle, možete li sami da štitite svoje nebo? Riječ je o retoričkom pitanju. Svakodnevno komuniciram i s hrvatskim ministrom odbrane, mi i dalje istražujemo ovaj incident, koristimo radarsku tehnologiju, tehničke pokazatelje i uvjeravam vas da mi prema Hrvatskoj nismo lansirali dron".

Odgovor ukrajinskog ministra, saopšten je iz kabineta Picule, u kojem se navodi da je Režnikov još rekao:

"Hrvatska je Ukrajini prijateljska zemlja i bila je jedna od prvih koja je Hrvatsku službeno priznala i poslala joj oružje u borbi za slobodu. I dalje smo prijatelji i braća s hrvatskim narodom".

Dodaje se da su Picula i Režnikov razgovarali na sjednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta posvećenoj "invaziji Rusije na Ukrajinu", na kojoj su učestvovali članovi delegacije EP koji su prošlog mjeseca bili u posjeti Ukrajini, nekoliko sedmica prije ruskih vojnih aktivnosti.

Picula je, dodaje se, uz raspravu o Režnikovim procjenama snage ruske vojske, pitao za dodatne informacije o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.

Picula je, stoji u saopštenju, podsjetio na raniju Režnikovljevu ocjenu da je ruska agresija test za Evropsku uniju i naglasio kako je reakcija EU, misleći na sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini, ranije nezabilježena.

"Ali, istakao je da smatra da EU mora da nastavi da jača sankcije Rusiji i pruža finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini, uz jasnu perspektivu pridruživanja Uniji. Ukrajina u svojoj borbi brani i sigurnost cijele Evrope", zaključuje se u saopštenju iz kabineta Picule, prenose hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije