Svijet

Pratite nas na Google news

Ukrajinski pasoši važiće u Rusiji i poslije 1. marta

Ukrajinski pasoši važiće u Rusiji i poslije 1. marta
Foto: UNIAN | Ukrajinski pasoši važiće u Rusiji i poslije 1. marta
Tanjug

MOSKVA - Ukrajinski pasoši važiće u Rusiji čak i nakon 1. marta kada će, prema odluci ukrajinske vlade, građanima biti dozvoljeno da pređu granicu sa Rusijom isključivo uz posjedovanje međunarodnih pasoša.

Rusija i Ukrajina potpisale su 1997. godine međuvladin sporazum kojim se ukrajinskim građanima dozvoljava da koriste pasoše izdate u toj zemlji za ulazak i zaposlenje u Rusiji, kao i put po toj državi.

"Trenutno zakonodavstvo Rusije i dalje dozvoljava upotrebu bilo kojeg dokumenta, pomenutog u sporazumu (uključujući domaće pasoše) za ulazak i ostanak u Rusiji i za prijavljivanje za državne usluge u oblasti migracija", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane, na zahtjev Tassa.

Iz ministarstva dodaju da je bilateralni sporazum i dalje na snazi i da se, na osnovu njega, regulišu posjete vlasnika ukrajinskih pasoša Rusiji i uslovi njihovog boravka u toj zemlji.

Ukrajina je 1. marta 2015. jednostrano suspendovala sporazum iz 1997, uz poruku da je međunarodni pasoš obavezan za sve Ruse koji žele da uđu na teritoriju Ukrajine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije