Svijet

Ukrajinski političar povezan sa Putinom optužen za izdaju

Ukrajinski političar povezan sa Putinom optužen za izdaju
Foto: Tanjug/AP | Ukrajinski političar povezan sa Putinom optužen za izdaju

KIJEV - Saveznik Rusije u Ukrajini, opozicioni poslanik i biznismen Viktor Medvedčuk, optužen je za izdaju i pokušaj krađe nacionalnih resursa na Krimu, koji je 2014. poslije referenduma na tom poluostrvu, ponovo pripojen Rusiji, izvjestili su danas ukrajinski mediji, citirajući tužilaštvo.

Ovaj potez je dio šire akcije protiv Medvedčuka, a akcija je počela u februara kada su on i njegovi saveznici bili pod sankcijama, dok su tri televizijska kanala koji su bili u njihovom vlasništvu bili prinuđeni da obustave rad, prenio je Rojters.

Kremlj je oštro kritikovao "represiju nad Medvedčukom".

Medvedčuk nije bio dostupan za komentar, a prethodno je negirao da je uradio bilo šta loše i opisao je napade na njega i njegove prijatelje kao "nelegalne i kreirane da se skrene pažnja sa grešaka ukrajinske vlade".

Generalna tužiteljka Ukrajine Irina Vendetikova je saopštila da je ona stavila potpis na izvještaje o dva člana ukrajinskog parlamenta, čija prezimena počinju na M i K.

Agencija Interfaks Ukrajina i ostali mediji navode da se inicijali odnose na Medvedčuka i Tarasa Kozaka, vlasnika tri televizijska kanala koji su ugašeni u februaru.

Rojters dodaje da je Medvedčuk ukrajinski državljanin, ali da ima bliske veze s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je otkrio da je Putin kum njegovoj ćerki.

Politička stranka Opoziciona platforma - partija za život, kojoj pripada Medvedčuk, saopštila je danas da su optužbe o navodnoj izdaji protiv Medvedcuka i pretres njegovog doma bili vladina osveta.

"Takve akcije vlasti su otvoreni i cinične političke odmazde protiv opozicionog političara", navodi Opoziciona platforma - partija za život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije