Svijet

Umro Berni Mejdof, mozak najveće finansijske prevare

Umro Berni Mejdof, mozak najveće finansijske prevare
Foto: Tanjug/AP | Umro Berni Mejdof, mozak najveće finansijske prevare
Tanjug

VAŠINGTON - Bernard Mejdof, čije je ime postalo sinonim za jednu od najvećih finansijskih prevara u istoriji SAD, preminuo je u 82. godini u federalnom zatvoru, javljaju američki mediji.

Njegovu smrt u srijedu u Federalnom medicinskom centru u zatvoru u Butneru u Sjevernoj Karolini potvrdio je američki Biro za zatvore. Uzrok smrti nije objavljen, piše CNN.

U februaru 2020. podnio je zahtjev sudovima za prevremeno puštanje iz zatvora, gdje je služio kaznu od 150 godina, navodeći da je imao terminalno otkazivanje bubrega i očekivani životni vijek kraći od 18 mjeseci. Međutim, američko tužilaštvo saopštilo je da je Mejdofov zločin "bez presedana po obimu i veličini" i da je "dovoljan razlog" da se njegov zahtjev odbije.

Mejdof je bio mozak koji stoji iza piramidalne Ponzijeve šeme od 20 milijardi dolara - najveće finansijske prevare u istoriji.

Veruje se da je prevario preko 30.000 ljudi u više desetina zemalja. Godinama pre nego što je konačno uhapšen 2008, uzimao je novac da otplati druge i lažne investicije. Neke od njegovih žrtava izgubile su sve, a bar jedna se ubila zbog prevare.

Sudija je u njegovom slučaju to nazvao jednim od najgrubljih finansijskih zločina u istoriji.

Mejdof je prevario ne samo finansijere već i bogate i slavne kojima je obećavao da će zaraditi milione.

Među njegovim klijentima, između ostalih, bili su čuveni producent i režiser Stiven Spilberg, glumac Kevin Bejkon i dobitnik Nobelove nagrade za mir Eli Vizel.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije