Svijet

Umro serijski ubica Teodor Kačinski: Unabomber pronađen mrtav u zatvoru

Umro serijski ubica Teodor Kačinski: Unabomber pronađen mrtav u zatvoru
Foto: Tanjug/AP | Umro serijski ubica Teodor Kačinski: Unabomber pronađen mrtav u zatvoru

VAŠINGTON - Serijski ubica Teodor Kačinski, poznat kao Unabomber, umro je u zatvoru, prenosi AP.

Kačinski je pronađen mrtav oko osam sati ujutru u saveznom zatvoru u Sjevernoj Karolini. Uzrok smrti nije poznat.

On je premešten u zatvorsku medicinsku ustanovu u Severnoj Karolini nakon što je dvije decenije proveo u federalnom zatvoru Supermaks u Koloradu zbog serije bombaških napada koji su bili usmjereni na naučnike.

Kačinski je služio doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpuštanja nakon hapšenja 1996. godine u kolibi u kojoj je živio u američkoj državi Montana.

Teodor Džon Kačinski je rođen 22. maja 1942. u Čikagu, gdje se, kao čudo od deteta, isticao od ranih godina. a zapamćen je po nadimku "Unabomber".

Na Univerzitet Harvard primljen je sa 16 godina, gdje je diplomirao, a na Univerzitetu Mičigen doktorirao matematiku. Postao je asistent na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju sa 25 godina, ali je dao otkaz dve godine kasnije.

Od 1978. do 1995, Kačinski je poslao 16 bombi kojima su mete bili univerziteti i avio-kompanije, i pritom ubio troje a povrijedio 23 osobe.

Kačinski je poslao pismo Njujork tajmsu 24. aprila 1995. i obećao „da će odustati od terorizma“ ako Tajms ili Vašington post objave njegov manifest, Industrijsko društvo i njegova budućnost (poznat i kao „Unabomberov manifest“), u kojem je tvrdio da njegovi bombaški napadi jesu bili ekstremni, ali i potrebni da se privuče pažnja ka urušavanju ljudskih sloboda zbog potrebe modernih tehnologija kojima treba velika organizacija.

FBI je zagovarao objavu „Manifesta“ Teda Kačinskog, nakon čega se javila njegova snaja, a nakon nje i njen muž, Tedov brat, koji su prepoznali njegova uvjerenja i stil pisanja, i to prijavili policiji, podsjeća 24sedam.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije