Svijet

Uništena zgrada kancelarije za zajedničke veze Sjeverne i Južne Koreje

Uništena zgrada kancelarije za zajedničke veze Sjeverne i Južne Koreje
Foto: Tanjug/AP | Uništena zgrada kancelarije za zajedničke veze Sjeverne i Južne Koreje

SEUL - Južnokorejski zvaničnici izjavili su danas da je Sjeverna Koreja uništila zgradu kancelarije za međukorejske veze sjeverno od granice između dvije zemlje.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da je uništena zgrada u sjevernokorejskom pograničnom gradu Kaesongu.

Vojska Sjeverne Koreje objavila je nešto ranije da je spremna da reaguje ukoliko grupe odbjeglih nastavi sa svojom kampanjom slanja propagandnih letaka.

Generalštab Narodne armije Sjeverne Koreje saopštio je ranije da je u toku razrada "akcionog plana" za ponovni ulazak u zone koje su bile demilitarizovane u sklopu međukorejskog sporazuma 2018. godine i da će "prvu liniju fronta pretvoriti u tvrđavu".

Tenzije između Sjeverne Koreje i Južne Koreje su u porastu i Pjongjang je zaprijetio da će prekinuti međukorejske veze i da će preduzeti određene mjere zbog slanja letaka sa porukama u kojim se kritikuje njihov lider Kim DŽong Un.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane pozvalo je Pjongjang da poštuje sporazum iz 2018. godine prema kojem su obje strane najavile da će prekinuti sve neprijateljske postupke i da će uništiti određeni broj građevina duž demilitarizovane zone.

Nekoliko grupacija predvođenih odbjeglima iz Sjeverne Koreje redovno pomoću balona i bocama u rijeci šalju letke zajedno sa hranom, novčanicama od jednog dolara, malim radio-prijemnicima, te memorijskim stikovima na kojima su južnokorejske drame i vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije