Svijet

Uništio legendarne grafite i dobio kaznu od 6,7 miliona dolara

Uništio legendarne grafite i dobio kaznu od 6,7 miliona dolara
Foto: N.N. | Uništio legendarne grafite i dobio kaznu od 6,7 miliona dolara

Sudska presuda je presedan koji prepoznaje grafite kao umjetnost s materijalnom vrijednošću.

Nakon što je uništio radove 21 umjetnika Gerald Volkof sada im mora isplatiti odštetu u iznosu od 6,7 miliona dolara.

Naime, prije nekoliko godina Volkof, vlasnik zgrade koja je postala meka svih umjetnika Njujorka prebrisao je 45 radova, grafita, kojima su umjetnici oslikali zgradu ovog skladišta. Bilo je to 2013. godine.

Procijenjeno je tako da će za svako djelo biti plaćeno po 150.000 dolara, što je i maksimalni iznos za uništenje ovih umjetničkih dijela. Iako njihov umjetnički rad neće moći vratiti pozamašna odšteta, presuda se smatra velikom pobjedom u nastojanju uličnih umjetnika da legaliziraju i zaštite svoj rad.

Godinama je Volkof iznajmljivao zgradu umjetnicima i dozvoljavao im da oslikavaju pročelje zgrade. Ubrzo je zgrada postala najvećom kolekcijom umjetnosti grafita i prava umjetnička i turistička atrakcija.

Međutim, vlasnik je promijenio svoje planove i na toj lokaciji odlučio izgraditi luksuzne stanove. Pozivajući se na zakon 'Visual Artists Rights Act' koji štiti ugledne umjetničke radove, umjetnici su krenuli u borbu protiv njegovog plana. No vlasnik je radove uništio prije presude suda.

"Prije odluke suda, Volkof je obojio i uništio gotovo sve umjetničke radove. Na ovaj nemaran način radovi su prebrisani i sada se naziru ispod slojeva bijele boje. Sada grupu 5Pointz, tužioce, svakodnevno podsjećaju na ono što se dogodilo", naglasio je sudija Frederik Blok.

Događaj je šokirao cijelu umjetničku zajednicu Njujorka.

 Borba protiv uništenja njihovih radova započela je još 2015. godine kada su umjetnici tužili Volkofa i zatražili odštetu zbog 'strašnih gubitaka' koji su nastali zbog uništenja njihovih murala. U novembru prošle godine sudija je donio presudu koja je podržala mišljenje umjetnika, ali tada nije donesena odluka o veličini novčane odštete. Takva odluka uslijedila je ove godine.

Ističe se kako je ova odluka presedan koji prepoznaje grafite kao umjetnost s materijalnom vrijednošću, a sva dragocjena umjetnost koja je zaštićena zakonom mora biti sačuvana a ne uništena.

"Zgrada 5Pointz postala je velika i tradicionalna turistička lokacija pa je umjetnicima trebalo biti dozvoljeno da se s njom, tj. sa svojim radovima, oproste tokom deset mjeseci. Bila bi to divna počast svim umjetnicima koji ju bez sumnje zaslužuju", naglašava sudija Blok.

"Ova sudska presuda nije samo pobjeda umjetnika čija su djela uništena već je to pobjeda svih umjetnika u zemlji", rekao je advokat grupe 5Pointz Erik Baum. Dodao je kako su grafiti ovime prepoznati i potvrđeni kao umjetničko djelo.

(NN/express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije