Svijet

Upozorenja Mejovoj da bi još ministara moglo podnijeti ostavke zbog Brexita

Upozorenja Mejovoj da bi još ministara moglo podnijeti ostavke zbog Brexita
Foto: Tanjug/AP | Upozorenja Mejovoj da bi još ministara moglo podnijeti ostavke zbog Brexita

LONDON - Britanska ministarka za rad i penzije Amber Rud upozorila je premijerku Terezu Mej da bi još ministara i članova vlade moglo da podnese ostavke, ukoliko se poslanicima iz redova Torijevaca zabrani da glasaju za plan kojim bi mogao da se spriječi Brexit bez sporazuma.

Ona je ocijenila da 25 do 40 članova vlade želi da glasa za amandman koji su predložili laburista Ivet Kuper i torijevci Oliver Letvin i Nik Bouls, a kojim bi se proširio član 50 ukoliko ne dođe do sporazuma o Brexitu, prenosi "Independent".

O tom amandmanu trebalo bi da se raspravlja i glasa u britanskom parlamentu 29. januara, a ukoliko se usvoji, britanska vlada bi trebalo da zatraži od EU da odloži Brexit do kraja godine u slučaju da se do kraja februara ne usvoji sporazum o Brexitu.

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je pozive da odloži izlazak Britanije iz EU i poručila da će se još više zalagati da parlament odobri zakon o razvodu od Unije.

Mej je rekla da će prije odlaska pred lidere EU još razgovarati sa poslanicima vlade i opozicije o njihovoj zabrinutosti u vezi sa sporazumom.

Evropska unija insistira da neće biti novih razgovora o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU, podsjeća AP.

Britanski poslanici odbili su prošle nedjelje sporazum koji je Mej predložila o Brexitu, a ona se suočila sa zahtjevom da zaključno s današnjim danom iznese "Plan B".

U parlamentu će debata o tom planu i alternativama koje su predložili poslanici biti održana 29. januara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije